En perfekt smällkaramell, SVT

Svenska Balettskolans Nötknäppare är ett praktexempel på vad public service kan och ska vara

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen visas klockan 19.45 i kväll, i SVT2.
Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen visas klockan 19.45 i kväll, i SVT2.

I kväll visar SVT den klassiska julbaletten Nötknäpparen, tolkad av Svenska Balettskolan i Göteborg. Dansare i alla åldrar ger liv åt sagan om Clara och hennes magiska nötknäppare, med lika mycket perfektion som passion. För den som vill maxa julstämningen med virvlande snöflingor, dansande chokladpraliner och magiska leksaker är den här sändningen given.

Alla barnroller görs av elever från utbildningen där man alltså tränar balett på skoltid. Varje liten dansare är en viktig bit i ett avancerat pussel. För de yngsta ligger fokus på takt och hållning medan de äldre dansar på tå och har inkorporerat balettens linjer i varje rörelse.  

Tekniskt sett toppas Nötknäpparen av internationella solister i rollerna som Socker-fen, prinsen och prinsessan. De bjuder på maffiga solon och sprakande pardans med extra allt. Den berömda Blommornas vals lever också upp till alla balettomaners förväntningar. En polkagrisfärgad ensemble från Kungliga Svenska Balettskolans gymnasium sätter sin koreografi med glädje och grace.  

Balett handlar om att behärska avancerad dansteknik, men också om närvaro. I den här Nötknäpparen finns båda elementen, inte minst tack vare det pärlband av seniora dansare som gör fantastiska biroller.

Det är en svindlande insikt att nybörjare samsas med hovdansare och solister från anrika Stora Teatern och Den Kongelige Ballet. Lägg till genialt patinerade kulisser. Kort sagt är Nötknäpparen en perfekt smällkaramell och ett praktexempel på vad public service kan och ska vara.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN