Det finns plats för Ron Burgundy även 2019

Stefan Sköld lyssnar på rolig mockumentär-podd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Will Ferrell som Ron Burgundy.
Will Ferrell som Ron Burgundy.

Jag gjorde förberedelser för att slakta en helig kassako den här veckan, men det hela slutade med en strikt vegetarisk syn på Ron Burgundys pånyttfödelse.

Om ni inte är bekanta med honom så är Ron Burgundy skådisen Will Ferrells fiktiva nyhetsankare i kultfilmen Anchorman från 2004 – en film som hyllades vitt och brett och blev en stor publiksuccé – men vars frontman blivit en lite för stor Messias inom vad man skulle kunna kalla ”grabbkultur”. Efter en ganska usel uppföljare tio år senare trodde i alla fall jag att världen var klar med Ron Burgundy.

Men 2019 ger sig 70-talsikonen in i poddbranschen och jag kan inte annat än medge att The Ron Burgundy podcast är väldigt, väldigt rolig.

Ron, som självfallet inte begriper poddmediet, tar sig tillsammans med sin fiktiva producent Carolina an olika populära poddgenrer. Han testar ”true crime” men får inte riktigt till det eftersom hans mordgåtor är alltför innehållslösa, så han leker ”marry, fuck, kill” om seriemördare med sin gäst i stället.

Burgundy har även med sig olika ”verkliga” gäster i en del avsnitt. Han snackar meditation med Deepak Chopra, listar tillsammans med RuPaul sina favoritkvinnor, i affekt efter att ha blivit dumpad av sin dejt. I en mobbningsspecial har han med sig en tioårig flicka för att diskutera gruppdynamik. Situationen urartar dock då de mest snackar skit om en tjej i hennes klass.

En höjdpunkt är avsnittet som utspelar sig i en hiss där Ron och Carolina på väg till inspelningen fastnar tillsammans med en ”vanlig” tråkig man och en kvinna som bara pratar spanska.

Det är inte allt som lyfter i The Ron Burgundy podcast, men tillräckligt mycket gör det för att klassa den som en hit. Även om det är på låtsas så funkar det här humoristiska mockumentärpodd-formatet uppfriskande väl. Kombinationen av trams, udda gäster och sponsorsmeddelanden som man inte är säker på om de är på riktigt eller inte, borgar för succé – och för att Ron Burgundy faktiskt har en plats 2019.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.