Hultqvist borde avgå – som ledarskribent

Försvarsministerns krig mot desinformation börjar likna en åsiktsbubbla

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Peter Hultqvist på årets Folk och Försvar-konferens i Sälen.
Peter Hultqvist på årets Folk och Försvar-konferens i Sälen.

Försvarsminister Peter Hultqvist har i flera år förespråkat en hårdare statlig kontroll över sanningen. 

Tack vare hans starka personliga engagemang har frågorna om ”fake news” och desinformation hamnat högst upp på den säkerhetspolitiska dagordningen – och därmed även på försvarsministerns bord. 

Och hans krig mot alla som försöker påverka den allmänna opinionen med lögner, fortsätter.

Samtidigt som årets Folk och försvar-konferens inleddes intervjuades han i Sveriges Radio. Han förklarade återigen hur viktigt det är att svenska myndigheter lär sig förebygga kampanjer som syftar till att splittra samhället. Därför har vi gått med i Natos strategiska kommunikationscentrum i Riga och sjösatt planer på en ny myndighet som ska motverka just desinformation. 

Utredningen om den nya myndigheten ska vara klar i maj. 


Men Hultqvist stannar inte där. Samma vecka tog han personligen kommandot och började peka ut vem som talar sanning och vem som inte gör det. 

I en ledartext i Dala-demokraten (Jo, försvarsministern skriver ledartexter i Dala-demokraten) anklagar han Jimmie Åkesson för att vara ”desinformatör”.

Anledningen är att Åkesson under partiledardebatten (15 januari) påstått att Sverige delat ut 120 000 uppehållstillstånd under 2019. Ett påstående som är en grov förenkling. Eller med Hultqvists ord: ”en medvetet genomtänkt och planerad överdrift, snedvinkling och ren desinformation”.

De flesta bör nog vara försiktiga med att använda begreppet ”desinformation”, men en minister som samma vecka hållit ett skarpt linjetal om hur försvaret ska motverka påverkansförsök från ”icke-statliga aktörer” borde inte ens komma på tanken.

I sak är Hultqvists analys helt riktig. 

Åkesson ljuger och förvanskar verkligheten för att skapa motsättningar som inte finns. Han är en politisk bluffmakare. Det håller jag med Hultqvist om.

Men att den högst ansvarige ministern för desinformationsbekämpning pekar ut sina politiska motståndare som just desinformatörer, är ett tecken på riktigt uselt omdöme.


I grund och botten har Hultqvist rätt att kalla sina politiska motståndare för vad han vill. Ju tydligare han är desto bättre. Politisk retorik får gärna vara tuff. Problemet är inte att han klämmer åt Åkesson utan att de extremt komplicerade frågorna om falska nyheter, internetfrihet och yttrandefrihet hanteras av försvarsministern. 

Jag tror inte Hultqvist tänker använda sin nya myndighet till att bekämpa riksdagspartier, men att han inte kan skilja på sina roller som försvarsminister, ledarskribent och riksdagspolitiker är ett tecken på att hans krig mot åsiktsbubblorna på internet börjat påminna om en egen liten åsiktsbubbla.

Han borde avgå. Som ledarskribent.

Om Peter Hultqvist idé om ”sanning” är att försvarsministrar skriver tidningskolumner om hur enskilda personer hotar rikets säkerhet är det i alla fall svårt att inte tänka på hur ordet klingar på ryska.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.