Kultur

Kärleksförklaring till internets stollar

I ”Flashback forever” slipper man den stockholmska poddbubblan

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Sexnoveller om Hitler, fup-nörderi och stammispuben Red lion i Göteborg. Nya podden Flashback forever bygger ett universum som är frispråkigt, bullrigt och rätt långt ifrån den vanliga stockholmska poddbubblan.

Vi som följer Kalle Linds kufiga Sveriges radio-podd Snedtänkt känner igen komikern och journalisten Ina Lundström som en av hans återkommande gäster (ämnena country på svenska, subkulturen progguppväxt och Göteborgs hamn säger en del om expertisen). När hon nu startat en egen podcast är det tillsammans med komikern Emma Knyckare och Flashback-konnässören Scroll-Mia, som bryter av den västkustska dominansen med lite syrlig norrländska.

Precis som namnet avslöjar är podden en retsam kärleksförklaring till internetforumet Flashback, där Lundström, Knyckare och Scroll-Mia gräver fram guldkorn bland tusentals diskussionstrådar.

Valet av ämne får först varningsklockor att ringa. Behöver vi verkligen ännu en podd som utan större etisk kompass röjer runt bland förundersökningsprotokoll (så kallade fup:ar) och gör humor av tragedier?

Stollar som skriver ”sexnoveller” om Hitler, är de verkligen pilska på riktigt?

Efter fem avsnitt är jag glatt överraskad. Det är visserligen ingen större konst att göra underhållning av tokstollar och foliehattar på Flashback, men podden har en nyfiken ton som gör den oväntat sympatisk. Lundström, Knyckare och Scroll-Mia är själva engagerade Flashbackare, med särskild näsa för hur trådarna utvecklas, spårar ur och dör.

Det är en internetkultur som sällan analyseras, vilket är intressant i sig. Vilka är det som roar sig med att ”trolla”, med enda syfte att reta upp folk, och vilka ställer de mest udda frågor på blodigt allvar. Stollar som skriver ”sexnoveller” om Hitler, är de verkligen pilska på riktigt?

Till skillnad från andra humorpoddar handlar Flashback forever ytterst lite om komikernas egna liv. Man fattar att Lundström och Knyckare hänger en hel del på sin stammispub i Majorna, medan Scroll-Mia får vara lika anonym som Flashbacks profiler.

Efter trenden med bekännelsepoddar är det rätt befriande. Frågan är bara vad som händer när Flashback-källan börjar sina.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Poddpatrullen: Underhållande om historiens skitstövlar

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Flashback

Emma Knyckare

Podd

Göteborg

Majorna