Kultur

Skrämmande val i Israel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Den israeliska valkampanjen är i full gång efter att tillfälligt ha ställts in under Gazakriget. I tisdags var det premiär för partiernas tevereklamfilmer. Förutom de obligatoriska bilderna av Tzipi Livni som åker helikopter med Barack Obama och en kraftigt sminkad ”Bibi” Netanyahu som med en israelisk flagga vajande i bakgrunden förklarar sig redo att med Guds hjälp leda landet, var det de negativa budskapen som dominerade.

Högeralliansen Likud angriper Livni under parollen ”det är för stort för henne” – premiärministerjobbet, alltså. Inte för att hon är kvinna – Gud förbjude! – utan oerfaren. Och kanske lite för att hon är kvinna också.

Det liberala mittenpartiet Kadima har satt ihop en serie klipp där Netanyahu säger saker som han senare fått ångra, eftersom de inte visat sig vara riktigt sanna. Till exempel att han erbjöds att bli finansminister i Italien. En polygraf-nål rör sig darrande över ett vitt papper och formar långsamt ett porträtt av Likud-ledaren. ”Bibi? Jag litar inte på honom”, lyder budskapet.

En annan Kadima-film visar en hand som darrande svävar över en stor röd knapp – Hollywoods bild av domedagsvapnet. Fler och fler händer dyker upp i bild, och tillsammans lyckas de pressa ned den första mot knappen. Budskapet är att Netanyahu inte kommer att kunna stå emot ”hökarna” i sitt parti.

Extremhögerpartiet Yisrael Beiteinus bidrag visar palestinier med israeliskt medborgarskap som viftar med palestinska flaggor. Syftet är att visa att de är femtekolonnare, vars lojalitet inte finns hos den judiska staten. ”Hotet inifrån är lika stort som det utifrån”, förkunnar deras slogan. ”Utan lojalitet inget medborgarskap.”

Med knappt två veckor kvar till valet har alla de ledande partierna bestämt sig för att utnyttja människors rädsla och bygga sina kampanjer på fiendebilder och skrämselpropaganda om de andra partiledarna som svaga, opålitliga och lögnaktiga, som antingen kommer att dra in landet i ett kärnvapenkrig eller låta det utplånas av terroristerna i Gaza och på Västbanken. Medan ledaren för det egna partiet naturligtvis är stark, starkare, starkast.

Det var nästan en lättnad när det blev dags för de små och obskyra partierna som lämnar de stora frågorna därhän och koncentrerar sig på en specifik grupps intressen: pensionärernas, de rullstolsburna, ”männens rätt i familjen”. Och Förintelseöverlevarna som vill göra marijuana lagligt. ”Vi som överlevt Förintelsen har en moralisk skyldighet att legalisera cannabis”, säger en prydlig, äldre herre i mörk kostym, och för ett ögonblick känns det som om det trots allt inte finns något så underbart som ett val i Israel.

Catrin Ormestad, Tel Aviv

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!