ÅSIKT

”En bra bok är som ett knytnävsslag i magen”

KULTUR

Ingrid Olsson berättar om nya boken – och tipsar om böckerna du inte får missa.

Vi ställer tre snabba frågor till en av våra mest populära ungdomsboksförfattarinnor, Ingrid Olsson.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Cato Lein
Ingrid Olsson

Berätta om din nya bok, ”Känslan av att hoppa”. Vad handlar den om?

– Jag började skriva ”Känslan av att hoppa” för lite drygt ett år sedan. Jag var mitt inne en tung period och skrivandet var ett sätt för mig att sätta ord på alla svåra tankar och känslor som snurrade inuti. Jag gör ofta så ? använder mina egna innersta känslor ? när jag skriver. Men boken är ingen självbiografi. Var den egentliga sanningen börjar och slutar är ointressant, tycker jag. Det viktiga är att boken tillslut känns sann.

Vilken är Sveriges bästa författare?

– Väldigt svår fråga. Det finns så många bra, men om jag måste jag välja en blir det Astrid Lindgren. Trots att hon inte lever längre är hennes böcker i högsta grad levande och kommer nog att vara det för alltid.

Vilken är din absoluta favoritbok?

– ”Vem ska trösta knyttet” av Tove Jansson. Det är en bok som följt med mig ändå sen jag var liten. Tove Janssons språk är fantastiskt, man känner att hon väger varje ord. Hon bygger också upp stämningar som berör mig på djupet. En bra bok är för mig som ett knytnävslag i magen, en fladdrande känsla i bröstet, en berättelse att känna igen sig i och få tröst av. Vem ska trösta knyttet har också ett lyckligt slut, ett lyckligt slut som man kan tro på. Det är ovanligt.

Lina Thorén / Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker

Bokmässan