Gyllene hat mot män

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alla damer får godis och guldkuddar i Solanas Scum-manifest

Andrea Edwards på Turteatern.
Andrea Edwards på Turteatern.

Hur gör man med Valerie Solanas Scum-manifest, den svartrasande, orimliga, sarkastiska, förtvivlade, betongslagfärdiga, tekniknaiva, hetsande manshatarskriften, troligen skriven 1966 av ett uppväxt incestbarn som sålde sin kropp för att finansiera studier i psykologi?

Alltså, hur sätter man upp den som en pjäs som ska engagera fler än de redan Scum-kära men inte få de Scum-skeptiska att kvävas, börja fnissa eller gäspa av försvarsmekanismer? För sådana utlöses lätt i ett varmt rum under kaskader av anklagelser mot ett ting kallat man, en biologisk olycka, ett knippe betingade reflexer fångade i skymningslandet mellan människa och apa som understundom knullar lik och älskar död.

Regin gör det som Solanas uppmanar kvinnor att göra när världen befriats från mannen. Nämligen skojar lite. Alla damer får godis och guldkuddar. Alla herrar får sitta mittemot och kan få det viktigaste med sig hem på en lapp om aphjärnan är för liten för texten.

Sedan blir det föreläsning av Andrea Edwards, mer frimodigt energisk än fradgande hatisk.

Till musik från Hollywood förolämpas så nöjt den manliga läktaren, patriarkatets idioti och ödslighet hängs i korsstygn på väggen, fönster slås upp, ett guldklätt Scum hissas upp i taket och konfetti ringlar över alla flickor. Det är ganska kul. Livligt. Varmt.

Riktigt kul är det när stor konst eller ”kultur, rationaliseringen av passivt stirrande” helt enkelt blir en mycket stängd mansmask som högtidligen tutar Mozart i sin blockflöjt. Solanas görs inte direkt ofarlig, men lite lättsam. Någon att ändå tolka allegoriskt som kritiker av mansrollen, av soldaten och affärsmannen som tillsammans gjort världen till ett skitställe för alla.

Sedan läser jag några citat av Napoleon, Aristoteles, Luther, Nietzsche, Aquino i programmet – om kvinnans natur. Och lusten att skoja brinner upp.

Jenny Teleman

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.