ÅSIKT

Låt dem inte tiga ihjäl Wikileaks-skandalen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Vi kräver att få veta vad
ministrarna sagt och gjort"

Foto: SCANPIX
Billström och Bildt slipper förklara sig.

Vad hände med debatten om utrikesminister Bildt och migrationsminister Billströms rasistiska åsikter? Finns det någon gräns för vad dessa ministrar först får vräka ur sig och sedan tiga om? Det är, som Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén menade härom dagen på Aftonbladet Debatt, ett växande demokratiskt problem att svenska politiker ger sig själva rätten att inte besvara frågor som är av medborgerligt intresse. Medborgarna har inte gett dem denna rätt. Vi kräver, tvärtom, att få veta vad ministrarna sagt och gjort. Att ministrarna gör sig själva ansvariga.

I fallet Bildt, Billström och rasismen har deras tig-och-vifta-bort-strategier dessutom effektivt backats upp av regeringen. Enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet har regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna, röstat emot att Billström och Dan Eliasson, Migrationsverkets generaldirektör, skulle höras i socialförsäkringsutskottet om återvändandeavtal och svensk ambassad i Irak. Med regeringens försorg ska Billström alltså inte ens behöva förklara sig inför våra folkvalda politiker. Skandalösa yttranden omhuldas av ett skandalöst politiskt strategispel.

Det är också djupt oroväckande att Bildt verkar kunna säga och göra precis vad som helst utan att behöva stå till svars. Inga blodiga oljeaffärer eller personliga vinst- och ägarförhållanden verkar kunna stoppa honom.

Vi lever i en tid när makt är rätt.

Hanna Hallgren