ÅSIKT

Museichefen i Kalmar slutar av oklara skäl

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Ulrika Stahre: Styrelsen har ingen koll

Foto: Kalmar konstmuseum.

Det mumlas en del i Kalmar.

Museichefen Bengt Olof Johansson sägs upp på oklara grunder och styrelsen kan inte riktigt förklara vad man håller på med. Den del av styrelsen som återstår efter att den konstkunniga delen hoppat av, alltså.

Jag vet inte om de hårda nyporna i Kalmar brås på ett arbetsklimat som närmar sig Mordors, där alla är utbytbara utom de som befinner sig allra högst upp, eller om de bara visar hur konstmuseers uppdrag alltmer kommit att handla om sidoverksamhet.

Foto: Bengt Olof Johansson

”Det handlar inte om konstens utveckling utan snarare om attityder, värderingar, tillgänglighet och en tydligare förankring i samhället”, som styrelseordförande Monica Krook sa till Dagens Nyheter härom dagen.

Så när ”konstens utveckling”, vad nu det ska betyda, är som den ska; när personalen är nöjd med sin chef; när status och renommé i Konstsverige är högt; när besökssiffrorna, denna heliga Graal, ligger stabilt högt - då måste problemet, åtminstone för styrelsen, vara att man inte riktigt vill ha ett konstmuseum.

Kalmar konstmuseum finansieras av Statens kulturråd och Regionförbundet Kalmar. Man kan ju fråga sig om det är dags för dem att se över stödet till en verksamhet som inte hanteras professionellt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar

Konst