Kultur

Moderat stoppade bilder från Odessa

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Orimligt angrepp på yttrandefriheten”

Beslutet att stoppa ABF-utställningen med bilder från massakern i ukrainska Odessa är ett angrepp på yttrandefriheten, skriver bland andra filmaren Maj Wechselmann.
Beslutet att stoppa ABF-utställningen med bilder från massakern i ukrainska Odessa är ett angrepp på yttrandefriheten, skriver bland andra filmaren Maj Wechselmann.

DEBATT En utställning om de innebrända i Odessa får inte visas på Helsingborgs stadsbibliotek. Den har stoppats på direkt order av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Detta är ett orimligt angrepp på yttrandefriheten.

Den 2 maj 2014 brändes 42 personer till döds i fackföreningsbyggnaden i centrala Odessa. Ytterligare fler som hoppade från den övertända byggnaden dog eller dödades.

The Jewish Daily Forward skrev: ”Den andra maj drabbade ett av de värsta blodbaden Odessa, cirka 42 dog i strider mellan pro-ryska protesterande och supportrar till den ukrainska regeringen, många försvann efter att en byggnad satts i brand … Sedan den andra maj är den judiska församlingen i Odessa delvis förlamad … alla speciella högtider har ställts in.”

Ett vittne som satt inspärrad i den brinnande byggnaden och mirakulöst överlevde, Oleg Muzyka, har sedan augusti 2014 rest runt med en utställning med bilder från denna mörka händelse. Den har visats i London, Madrid och Warszawa. Störst genomslag har den fått i Belgrad och Prag, men även i Krakow, Berlin, Leipzig och Frankfurt am Main.

Utställningen har väckt uppmärksamhet och syftet har ifrågasatts. Muzyka är medlem i det kontroversiella proryska nationalistiska partiet Rodina, som fram till maj hade elva medlemmar i kommunfullmäktige i Odessa.

Utställningen och Oleg Muzyka var inbjudna av ABF till Helsingborgs stadsbibliotek.

Den 4 februari fick kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, ett mejl från en privatperson som utpekar Oleg Muzyka som terrorist och rysk agent. Han skriver: ”Att arrangemanget är propagandistiskt till sin natur och avser att sprida hemska lögner om Ukraina till stöd för Rysslands aggression är bortom tvivel. Jag uttalar mig i mitt eget goda namn. Jag har ingen koppling till någon organisation över huvud taget och bedriver endast detta informationsarbete ur ett folkrättsligt patos”.

Denna person hotar även kommunfullmäktiges ordförande med reaktioner från pressen (i form av Aftonbladet och Expressen) och uppmanar honom att ”påverka såväl ABF och det kommunala biblioteket att ställa in arrangemanget”.

Den 12 februari fick brevskrivaren tack för sin möda. Peter Danielsson meddelar honom: ”Hej! Tack för ditt mejl.

Kulturförvaltningen kommer inte att tillåta arrangemanget, vilket även meddelat ABF. Med vänlig hälsning, Peter Danielsson”.

Mannen som kontaktade ordföranden brukar publicera sig på SD-magasinet Samtiden. På sin blogg skriver han bland annat att Sveriges Radio står ”i Moskvas tjänst” och beskriver ett hypotetiskt scenario där ryska terrorister angriper Gotland.

Agerandet från Helsingborgs kommunalstyrelse är helt oacceptabelt, i det rådande världsläget är det mer nödvändigt än någonsin att situationen i Ukraina belyses från alla håll.

Kommunledningens beslut drabbar också ABF, som förväntas representera det fria och frivilliga folkbildningsarbetet och den demokratiska tradition som innebär största möjliga öppenhet, tolerans och prövning av väsentliga frågor i vår tid.

Maj Wechselmann

filmare och författare

Tord Björk

lärare

Lars Drake

adjungerad professor SLU

Bo Sundbäck

f d kommunstyrelsen Ed

ANNONS

Bokrea: exklusivt på Adlibris! Populära böcker i bokrean som du bara hittar hos Adlibris är här.

Extern länk från Adlibris

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Rysslands invasion av Ukraina

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Helsingborg

Yttrandefrihet

Moderaterna