ÅSIKT

Jelinek tar strid för Handke

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Elfride Jelinek.
KULTUR

Ska vi kalla det Handke-skandalen eller Bozonnet-affären? Frågan ställs på Le Mondes kulturblogg av författaren Pierre Assouline som kommenterar det faktum att en pjäs av Peter Handke som var inprogrammerad i nästa års spelplan för Comédie Française nu har strukits.

Orsaken till den plötsliga ändringen i repertoaren är att teaterchefen Marcel Bozonnet upprörts över att den kontroversielle österrikiske författaren var närvarande (och till och med talade) vid Slobodan Milosevics begravning. ”Även om Handkes pjäs inte är något propagandaverk vill jag inte medverka till att ge honom offentlig uppmärksamhet”, säger Bozonnet som motivering. Han tillägger att Handkes närvaro vid begravningen i grunden var en skymf mot balkankrigens offer.

Reaktionerna på beslutet är förstås blandade. Till dem som upprörts över spelförbudet hör Handkes landsmaninna Elfriede Jelinek som säger att den franska nationalscenen numera tycks ta på sig rollen av censurmyndighet: ”Vem som än hindrar en konstnär att utöva sitt yrke begår ett brott, inte bara mot den enskilde utan mot hela publiken”, säger hon i ett uttalande. Från Handke själv råder än så länge tystnad.

Torsten Kälvemark ([email protected])