ÅSIKT

Vänd ilskan åt rätt håll

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avÅsa Linderborg

KULTUR

Åsa Linderborg om antisemitismen och storpolitiken

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter lördagens attack.

I skuggan av det syriska inbördeskriget har Israel ostört kunnat fortsätta sina aggressioner mot det palestinska folket. Nu när det kriget anses som slut har vi återigen tid för den eviga konflikten, som hastigt blossat upp när Donald Trump alldeles på egen hand och mot alla internationella överenskommelser bestämt att Jerusalem ska var Israels huvudstad. Det är för övrigt samma man som presiderar i det Vita huset som "glömde" judarna på förintelsens minnesdag tidigare i år.

Beslutet att flytta ambassaden till den eviga staden måste fördömas, men inte med vilka metoder som helst.

De antisemitiska angreppen, verbalt och fysiskt, har vuxit på senare tid. I lördags kväll attackerades synagogan i Göteborg, som inte har någonting med Trumps beslut att göra. Samtidigt pågick traditionella festligheter i församlingshuset intill. Tack och lov skadade de brinnande föremålen ingen.

I Malmö kvällen innan demonstrerade ett par hundra mot USA:s flytt av ambassaden. Den manifestationen blev utskämd genom att några skrek att de skulle skjuta alla judar. Det är det här som gör att man knappt vågar delta i någon demonstration, eftersom man inte vet om man hamnar i sällskap med judehatare.

Även i Stockholm var det demonstrationer mot USA:s ambassad. Den var lika stillsam som sakligt stenhård. Låt det fortsätta så, nu när den tredje intifadan, trettio år efter den första, börjar formera sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jerusalem

Israel

Göteborg