ÅSIKT

Protest mot utlämning av Assange

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Sveriges sätt att utnyttja EAW ifrågasätts av Lady Sarah Ludford

Foto: AP
Julian Assange, Wikileaks.

Lady Sarah Ludford, medlem av det europeiska parlamentet och liberaldemokraternas talesperson för rättsliga och människorättsliga frågor, protesterar i ett brev till The Guardian 14 december mot det sätt på vilket Sverige utnyttjar det nya, värdefulla EU-instrument som hon menar den europeisk arresteringsordern (EAW) utgör.

EAW inskränker sig till ändamålen att verkställa åtal i brottmål, vilket hon skriver måste betyda omedelbart förestående åtal följt av rättegång. Sveriges begäran om utlämning avser emellertid endast att Assange ska höras eller avlägga vittnesmål. Assange är ännu inte åtalad. Enligt Ludford är det inte ett legitimt mål för en EAW att användas till att bedriva utredning för att utröna huruvida en person borde åtalas. I juni uppmanades därtill EU:s justitieministrar nationella myndigheter att inte missbruka EAW. I liknande fall bör andra medel tillgripas, exempelvis videokonferenser.

Ludford uppmanar nu brittiska domstolar att vägra låta en EAW för Assange bli till en fisketur, utan att det finns något omedelbart förestående åtal. EU-regler ska respekteras så att EAW:s specifika karaktär skyddas, avslutar hon.

Roger Fjellström