ÅSIKT

Utmana förlagen - med punk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Kristian Lundberg: Upp till kamp!

Foto: Aftonbladet 4/12.

Det är en smula enahanda att åter läsa en problemorienterad text om förlagssverige som varken presenterar lösningar eller alternativ ( Aftonbladet, 4 december). Som om den samtida litteraturen stod och föll med förlag som hade ekonomiska pretentioner på sin utgivning. Är detta ett problem: Att större förlag vill tjäna pengar?

Nej. De intressanta författarna finner jag genom andra kanaler. Jag hittar uppläsningar, webbskrifter, tidskrifter, pod-utgivning etc etc. Det är vår uppgift som skribenter och författare att vara stigfinnare. Det finns väl få som på allvar tror att Bonnierkoncernen, till exempel, drivs av andra hänsynstaganden än ekonomiska? Nämn ett företag som inte vill sälja sin produkt, som inte försöker att maximera sin utdelning, som inte drivs av en lust att sälja?

Det är i stället förvånande att förlagen envisas med att publicera böcker som redan från början aldrig kan nå lönsamhet. Förlagsmarknaden står inför samma problem som musiken gjorde när den alternativa musikrörelsen växte fram; självklart ska man kritisera utgivningen, men varför inbilla sig att de skulle ta ett större ansvar än vi själva? Lösningen är, precis som när punken kom, skapa själv. Skapa ett förlag. Ge ut böcker. Läs. Gå samman. Ta ansvar.

Kristian Lundberg