Ett livstecken från Bob Dylan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vidgår Nobelpriset på sin hemsida

NOBELPRISET. Så har Bob Dylan till slut gett ett litet livstecken ifrån sig. En av hans officiella hemsidor har gjort en uppdatering där Dylan nämns som årets Nobelpristagare i litteratur.

Det är i samband med en reklamtext för en bok som snart ska komma ut på Norstedts, Sångtexter 1961-2012 (med förord av denna tidnings Fredrik Virtanen), som priset nämns. Men inte mer än så.

Dylan vidgår med andra ord att han är årets litteraturpristagare. Åtminstone går hen som gör hemsidan med på att han är det. Men nog är det smygigt gjort.

Dylan är en buttersmurf som lockar fram kremlologer. Kanske är hans tystnad, som en del menar, ett slags maktspel, men det är svårt att förstå vem han har behov av att markera mot. Eller också är det så enkelt, att han inte vet vad han ska säga om att hamna i samma panteon som Hemingway.

Jag tror att han kommer till Stockholm, men på sina egna villkor. Inga besök på Uppsala universitet eller några skolbesök i Rinkeby. Ingen middag på kvällen. Inga intervjuer. Han kommer att sitta bland de andra pristagarna iklädd solglasögon och svart kavaj.

Det är vad vi kommer få och det räcker gott.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.