Direktörerna vinner – igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Svarta måndagen på Wall Street.
Foto: Foto: AP
Svarta måndagen på Wall Street.

De fick allt de pekade på. De begärde avregleringar, och fick det. De begärde sänkta skatter för de allra rikaste, och de fick det. Vinsterna var enorma och finansdirektörerna hjältar när bonusar och gyllene fallskärmar regnade över Wall Street. Den fria marknaden skulle få sköta sig själv och vara bra för alla. Tanken var att överskottet från festen skulle sippra ner till vanligt folk.

Men vanliga amerikaner var aldrig bjudna till festen. Reallönerna har stått stilla, eller till och med gått ner. Många har levt på dyra lån som gavs med dåliga säkerheter och aggressiv marknadsföring. När fastighetspriserna rasar får folk gå från hus och hem. De ser sin trygghet och sina besparingar smälta ihop medan priserna och arbetslösheten stiger. Kvar finns bara skulderna.

Raset för finansbolagen är ett fiasko för dogmerna om den fria marknadens välsignelse. Om det bara hade varit direktörerna som hade drabbats så hade få sörjt. Men det är skattebetalarna som ska stå för notan på svindlande 700 miljarder dollar. Visst har förslaget blivit bättre än den blanka check som George Bush och finansminister Paulsen, den tidigare direktören för Goldman Sachs, begärde. Det finns nu inslag av kontroll och ansvarskrävande, gränser för direktörernas girighet och mer hopp om att skattebetalarna ska få tillbaka sina pengar. Men mycket saknas. Finansmarknaden regleras inte och inget verkligt skydd ges åt alla de amerikaner som riskerar att få gå från hus och hem.

USA:s budgetunderskott är redan enormt trots att USA:s offentliga sektor och infrastruktur har fått stå tillbaks. Resurser som hade behövts för utbildning, sjukvård till alla, modern miljöteknik och kollektivtrafik ska nu gå till banker och finansbolag.

I slutet på George Bushs presidentperiod kraschar ekonomin, hans egna i kongressen som ska upp till omval om fem veckor vänder honom ryggen och de som förut bad om avreglering ber nu om hjälp. Välståndet skulle ha sipprat ner till dem som arbetar. Nu ska i stället pengarna forsa från vanliga amerikaner till dem som fick vara med på festen.

Jonas Sjöstedt

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.