Sänkt studiebidrag är grymt skamlöst

Reporter: Ulrika Stahre

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Regeringens klasspolitik blir allt tydligare

Det ser ut som ett skämt. Stockholms bostadsförmedling AB har anlitat Markör marknad & kommunikation AB för att skapa en kundpanel. Hundratusentals bostadsköande får tillfälle att svara på frågor som har med vår ”framtida bostad att göra eller med bostadsförmedlingens tjänster”.

Nej, det är inte Bostadsförmedlingen (AB) som ansvarar för det obefintliga byggandet av bostäder i Stockholm. Men hur många dimridåer är det normalt att skapa?

Jag ser hur som helst fram emot att svara på frågor om huruvida jag tycker att det finns 1) för många 2) för få eller 3) lagom många bostäder. Och kanske kan man tänka sig att CSN kan ta över paneltänkandet framöver. Om regeringens förslag till sänkt studiebidrag går igenom – med följder inte bara för den enskilda studenten utan för hela utbildningsväsendet och framför allt för chanserna att studera för andra än övre medelklass – finns massor av kreativa möjligheter. Vet du att nudlar i storpack är billigare? Ja, nej, kanske. Räkna ut hur många chipspåsar sänkningen motsvarar. Räkna sedan ut hur många år extra du kommer att betala av dina ännu större lån. Multiplicera med antalet ännu ej byggda hyreslägenheter.

Det finns alla skäl att påminna om att vi är medborgare, studenter, bostadssökande. Inte kunder. Inte bidragstagare. Regeringens klasspolitik blir allt tydligare och det sänkta studiebidraget är det mest skamlösa på länge.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN