Åsa Linderborg

Polisen ljuger om Kärrtorp – de visste vad som väntade

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kan inte skylla på resurs- eller informationsbrist

Medlemmar i den nazistiska Svenska motståndsrörelsen attackerar motdemonstranter vid en olaglig demonstration i Stockholm i april.
Medlemmar i den nazistiska Svenska motståndsrörelsen attackerar motdemonstranter vid en olaglig demonstration i Stockholm i april.

Söderortspolisen har hela tiden sagt att de inte kände till att den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp den 15 december förra året skulle attackeras av nazister i Svenska Motståndsrörelsen (SMR). Informationen fastnade, har det hetat, och därför blev det som det blev.

Nu visar polisens internutredning att den ursäkten är lögn. En kriminalkommissarie på LKUT (Kriminalunderrättelsetjänsten) rapporterade på fredagen den 13 december 2013 följande:

”LKUT har under dagen fått trovärdiga uppgifter om att SMR (Svenska Motståndsrörelsen) har ambitioner att ordna en motdemonstration till ovan nämnda demonstration. SMR är av uppfattningen att det kommer finnas vänsterautonoma individer på platsen. Information säger vidare att SMR vid tillfället ska beväpna sig med 'gatustridsvapen' och pyrotekniska varor. Motdemonstrationen bedöms i dagsläget kunna samla ca 30-40 deltagare.”

Ergo: Det förelåg ingen informationsmiss, polisen hade koll. Man visste att 30-40 nassar skulle attackera en antirasistisk demonstration med tillhyggen, men ändå gjorde man inget.

Att informationen fastnade är en bortförklaring eftersom det framkommer att många instanser har haft informationen, från toppen till botten. De poliser - sex stycken - som skickades i väg uppmanades att ha hjälmar nära till hands, eftersom det kunde bli våldsamt. 

Så varför gick det som det gick?

Polisen skyller alltid sina tillkortakommanden på resursbrist, vilket de så klart har ett intresse i. Och visst, deras resurser är begränsade, men att bara skicka sex poliser till en manifestation som man vet ska attackeras av nassar är inte försvarbart.

En rimligare slutsats är att polisen trots alla fakta - de tycks verkligen ha en fungerande underrättelseinformation - inte förstått allvaret.

Det finns också en flathet gentemot nazisterna.

I Halmstad, Dalarna och i Uppsala  har polisen lagt ner förundersökningar mot nazistiskt våld, trots vittnen och andra bevis. I Halmstad hade man vapenbeslag, fotodokumentation och vittnen som sett hur nazister förra sommaren attackera en människa med yxa - inte ens det räcker för att åklagare ska gå vidare och väcka åtal.

Mannen som misstänks ha huggit ner en 8 mars-firare på Möllevången är fortfarande på fri fot.

För en månad sen arrangerade Linje 17 en konsert i Kärrtorp. Polisen var mer än välinformerad om att SMR skulle samlas i Stockholm just då. Det blev bråk redan vid Södermalmstorg, bland annat kastade SMR flaskor mot antirasisterna utan att polisen gjorde nånting.

En anonym polis twittrade efteråt att polisen aldrig vågar ingripa mot SMR, eftersom poliserna är så få. Resursbrist alltså, men det argumentet håller inte nu heller. Polisen är trots allt beväpnad och har kapacitet som inga andra. Annars kan staten inte upprätthålla sitt våldsmonopol.

Exemplet 12 april visar att polisen än en gång riskerade att upprepa Kärrtorp.

Polisens internutredning visar att så mycket hade kunnat undvikas, inklusive knivhugg med påföljande sexårigt fängelsestraff, om polisen bara hade gjort sitt jobb.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN