Proffsigt och avspänt om trädgårdsodling

”Röda vita rosen” törs dessutom både googla och vara grova

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund gör podden ”Röda vita rosen” tillsammans.
Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund gör podden ”Röda vita rosen” tillsammans.

Den som tror att växter är ett oskuldsfullt intresse har aldrig hört talas om släktingar som slutar prata med varandra över ett nedhugget träd. Eller för den delen fått sin fiolfikus attackerad av ohyra. I facebookgrupper på temat är just ohyran så känslig att medlemmarna varnar varandra för starka bilder.

En av de vanligaste frågorna är rena nödrop, ett palettblad med en lustig utväxt, en blomsterlönn som plötsligt släppt alla blad – hjälp, vad gör jag?

Vi har alltså att göra med en känsloladdad och stor hobby, som dessutom är totalt pandemisäker. För några veckor sedan gick snacket om en akut brist på dahliaknölar.

Det borde finnas alla möjligheter för en stor och stark podcast på ämnet. Det finns några stycken, de flesta som håller över tid verkar röra sig mer åt trädgård än krukväxter.

Odla med P1 är förstås en stor spelare på marknaden, med förnuftiga avsnitt om ”täckodling och äppelförädling” och ”kålrot och vintergäck”. Avsnitten är korta och välproducerade, men fria från känslopjunk och utvikningar, som radioprogram i P1 ska vara.

I nystartade Röda vita rosen möts TV4-programledaren Jenny Strömstedts starka kärlek och expertisen hos Victoria Skoglund

Här får både tårar och skämt plats, samtidigt som lyssnarna lär sig något. Tillsammans håller de en nivå som kan tilltala de flesta kunskapsnivåer. Här möts Strömstedts drastiskt underhållande programledarnärvaro och Skoglunds mjuka Lotta Lundgren-ton i rösten.

Tonen är proffsigt avspänd, det märks att de har pratat om växter ihop i åratal i Nyhetsmorgon, men aldrig umgåtts privat.

Avsnitten är löst centrerade runt ämnen som kryddväxter och trädplantering, tänkta att följa trädgårdsåret, och varvar personliga erfarenheter och kunskap med lyssnarfrågor, utan att bli för torr.

Dessutom är det något uppfriskande med en temapodd som vågar bli både grov och rolig mellan varven och med några som unnar sig att googla under inspelning utan att hymla med det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.