Journalister som är för lika missar bra historier

Ser redaktionsmötet ut som en parmiddag i Bromma så påverkas urvalet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fem procent av anställda på public service har annan etnisk bakgrund än svensk.
Fem procent av anställda på public service har annan etnisk bakgrund än svensk.

Journalistförbundets fackklubb på SVT har undersökt hur anställda med utländsk bakgrund upplever sin arbetsplats. Rapporten visar att det visserligen har hänt en del sen Gyllene Tider sjöng om flickorna på TV2, men knappast tillräckligt mycket. Fem procent av anställda på public service har annan etnisk bakgrund än svensk.

Att SVT har samma utmaningar som resten av mediebranschen är ingen nyhet. Men vad rapporten också lyfter är att bristen på bredd går ut över den faktiska journalistiken. Bland annat säger många medarbetare att de känner sig exkluderade och att deras idéer inte tas tillvara. Många ser också problem med SVT:s bevakning av frågor som berör minoriteter.

Det är på tiden att vi talar om konsekvenserna med homogena arbetsplatser. Ingen kan väl vara förvånad över att avsaknaden av bredd påverkar utfallet?

Journalistik handlar om berättelser, om människors verklighet, att komma i kontakt med historier, att veta var man ska leta. Eller ännu hellre, ibland letar historierna upp en.

Små kontaktytor ger smalare ingångar. Ser redaktionsmötena ut som en medelålders parmiddag i Bromma så kommer det givetvis att påverka urvalet.

Situationen är illa men det är glädjande att se SVT:s vd Hanna Stjärne hantera frågan proffsigare än SR, som istället valde att lägga locket på och i princip tysta de medarbetare som gick ut i upproret ”Vems SR” förra året.

För vems är egentligen SR och SVT? Själv känner jag att public service inte längre vänder sig till mig, utan allt oftare till en målgrupp som inte gillar invandrare och som anklagar medier för att ”dölja sanningen” om invandringen. Public services samhällsprogram är sedan några år nästintill mallade, handlar det om människor med annan bakgrund än svensk så är det nästan uteslutande negativa vinklar.

Man kanske inte tillmötesgår gruppen som ogillar invandrare men man vill vart fall inte provocera den. Det kan vara där problemet ligger – och den strategin förs på bekostnad av andra grupper och perspektiv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.