ÅSIKT

15 råd till alla flickor

Adichies pamflett glömmer vilka som upprätthåller patriarkatet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: Ivara Esege
Chimamanda Ngozi Adichie.
KULTUR

Efter Alla borde vara feminister, en liten behändig förstaguide till feministiskt tänkande som för något år sedan delades ut till gymnasister, kommer nu Brev till en nybliven förälder (övers. Emö Malmberg, Albert Bonniers förlag). Chimamanda Ngozi Adichie formulerar ett långt brev till en väninna som just fött en dotter, ett brev som innehåller femton råd bland annat om hur en genuin självkänsla byggs upp, hur en flicka eller ung kvinna ska kunna manövrera i ett patriarkat som bara vill se henne som hustru och mor.

Det är en sympatisk liten pamflett, eller ett manifest om man ska tro underrubriken. Somligt går lätt att tänka sig i en svensk kontext – ja, här bejakas också små flickors lugnare lekar och vilja att behaga – annat är kanske inte lika aktuellt. Jag tänker inte bejaka myten om den svenska jämställdheten, men trots allt är det ett något mjukare patriarkat än det Adichie beskriver. Det är till exempel självklart att en flicka lär sig läsa.

Med detta sagt uppskattar jag Adichies pamflett. För språket, flytet, den raka argumentationen. Inget tjafs. Jag bara längtar ännu mer efter råden till den nyblivna förälder som inte har en ”ljuvlig” flicka, utan ett helt vanligt gulligt pojkbarn. Det är inte flickor och kvinnor som i första hand upprätthåller patriarkatet – även om det är bra om fler låter bli att hjälpa till.

ARTIKELN HANDLAR OM