ÅSIKT

Svensk konstchef retar Norges kulturminister

Kritiserade Fremskrittspartiet – fick samtal direkt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den svenske chefen för konstmuseet i Trondheim, Pontus Kyander, tar avsked med buller och bång.

I sin sista utställningskatalog riktar han nämligen hård kritik mot Fremskrittspartiet - Norges motsvarighet till Sverigedemokraterna. ”Nationalistpartier som Frp är farliga”, skriver Kyander.

Ett ställningstagande som lett till en kris på allra högsta nivå.

Norges färska kulturminister, Thorhild Widvey (Høyre), kastade sig nämligen över telefonen och läxade upp chefen för Trondheims museer. Hon gillade inte att hennes regeringskolleger hånats. Ordförande hörde i sin tur av sig till museidirektören - som skickade ett hotfullt sms till Kyander. Råttan på repet … Det visar sig dessutom att museets chef är nära knuten till statsminister Erna Solberg (H).

Ett mer oblygt försök till politisk styrning av kulturlivet är svårt att tänka sig. Lena Adelsohn Liljeroths släpphänta konstrecensioner är oskyldiga i jämförelse. Men ministeringripandet har inte gått obemärkt förbi. Norska politiker och ledarsidor från vänster till höger rasar nu mot vad man ser som ett ingrepp i yttrandefriheten.

Heder och ära till Pontus Kyander. Inte bara har han visat hur litet och snarstucket Norge kan vara. Hans karakteristik av Fremskrittspartiet är dessutom helt riktig.

Man får hoppas att hans efterträdare får arbeta under större frihet. Med en kulturminister som tidigare saknar erfarenhet av kultur och inte tvekar inför att angripa konst som inte behagar henne, är det inte självklart.

ARTIKELN HANDLAR OM