ÅSIKT

Nazister på allvar

Uppdrag granskning blir personliga när de granskar terrorverksamheten

Foto: EXPO
Medlemmar i Svenska motståndsrörelsen under demonstrationen i Kärrtorp, 15 december.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SVT
Fidel Ogu

Kvällens Uppdrag granskning tar sin utgångspunkt i Svenska Motståndsrörelsens våldsamma angrepp på en antinazistisk demonstration i Kärrtorp den 15 december.

En attack som blev en framgång för den lilla nazistiska gruppen. I alla fall enligt dem själva.

Men det är en annan historia som hamnar i centrum.

När Janne Josefsson granskar nazisterna i Kärrtorp hittar han historien om den nigerianske medborgaren Fidel Ogu som nyligen besökte Sverige. En historia som inte berättats förut.

En vecka innan sammandrabbningen i Kärrtorp blev Ogu jagad och knivhuggen i magen av fyra unga män i Hökarängen. Han var bara några minuter från att dö. Fidel är mörkhyad.

Strax innan mordförsöket försöker samma män sticka en annan mörkhyad person i Hökarängen med kniv.

De beväpnade männen tillhör Svenska motståndsrörelsen och enligt dem själva är de på jakt efter ”negrer”.

Överfallet på Fidel Ogu blir på sätt och vis också en seger för Svenska Motståndsrörelsen. Fidel har idag lämnat Sverige och troligen kommer ingen att dömas för överfallet eftersom det saknas övervakningskamera på den plats hugget utdelades. Inga vittnen kunde se vem som höll i kniven.

I strid med allt förnuft lägger åklagaren ner utredningen.

Det här är på många sätt ett typiskt svenskt reportage om högerextremism. Dels för att den aldrig granskas utan att man samtidigt synar vänstervridet våld. Alltså kommer nästa avsnitt att handla om den våldsamma gruppen Revolutionära fronten och rapparen Sebbe Staxx.

Men det finns en skillnad.

Josefsson verkar ta nazisterna på politiskt allvar denna gång. Han konstaterar att rörelsen växer, stärkt av utvecklingen i Europa. De skildras inte uteslutande som patetiska galningar eller unga män på glid, utan som en riktig, politisk rörelse.

Kanske beror det på att hotet blivit högst personligt.

När han vill intervjua ledningen för Svenska Motståndsrörelsen, som bosatt sig i den lilla byn Sunnansjö i Dalarna, ställer de som krav att intervjun genomförs i Janne Josefssons hem, på hans skyddade adress. Han tackar nej eftersom han är rädd. Om han skildrar dem ofördelaktigt så vet de var han bor.

Det var nog ett klokt beslut.

Josefsson visar med all önskvärd tydlighet att Svenska Motståndsrörelsen är en terroristgrupp som medvetet utför mordförsök på svenska medborgare i syfte att skrämma befolkningen. Tidningen Expo har tidigare berättat att knivattacker är en medveten strategi för gruppen.

Uppdrag gransknings avslöjande hade varit omöjligt utan den stora användningen av övervakningskameror på tunnelbanan, i bussar och köpcentrum.

Det kanske är dags att börja betrakta dem som en trygghet snarare än ett hot mot integriteten.