ÅSIKT

Drutten hotar det fria nätet

Ryssland bygger eget internet - vill ha kontroll på informationen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I måndags kom det deprimerande politiska förslaget att Ryssland ska skapa ett eget internet.

I ljuset av hur nätfriheten ser ut för tillfället är det egentligen inte särskilt förvånande. Kina har redan stängt in sitt nät i en bur av egna lösningar. Turkiets premiärminister Erdogan sätter på och av tillgången till de stora sajterna efter behag – förra månaden stängdes både Youtube och Twitter. USA har utvecklat ett system för massinhämtning av information från alla stora internetaktörer. Starka stater håller internet i ett mycket kort koppel för tillfället. Att Ryssland, där det lokala Facebook (VKontakte) redan är mycket större än förlagan, också skulle börja begränsa nätfriheten var nog bara en a.

Det enda som var en smula oväntat var namnförslaget – Drutten. Ja, Drutten. Eller som han heter på ryska Tjeburasjka. Ena halvan av 70-talets sovjetiska barnprogramsuccé ”Drutten och Gena”, dockorna som i Sverige blev superpopulära i Sveriges magasin.

Medlemmen av ryska federationsrådet Maxim Kavdzharadze som presenterade förslaget om ett ryskt nät förklarade i måndags till nyhetsbyrån RIA Novosti:

– Det är inte viktigt vad vi kallar detta informationssystem. ”Krokodilen” eller ”Drutten”. Det sista är till och med att föredra eftersom ingen annan har Drutten.

Han glömde uppenbarligen bort de generationer svenska barn som vuxit upp med den pipiga lilla dockbjörnen. Det är dags för dem att protestera mot att Drutten ska låna sitt namn till det fria nätets fiender.