Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Med största möjliga ömhet

SUN AXELSSON vilar sin panna mot Lütfi Özköks dikter

Poeten Lütfi Özkök använder ett exotiskt språk i sina dikter.   Poeten Lütfi Özkök använder ett exotiskt språk i sina dikter.
Foto: ULLA MONTAN

    Finns det någon som inte känner fotografen Lütfi Özkök och hans bilder av världens framstående författare? Finns det någon som inte läst poetens underbara dikter skrivna i ”exil” i Sverige?

Med största ömhet berättar en av våra första invandrade diktare om sitt hemland Turkiet. Han skriver också om sitt nya land, Sverige, med generositet och en vilja att förstå de blonda främlingarna som firar ljusets återkomst med en hela brännvin i gräset på midsommarafton.

Nu har äntligen ett efterlängtat urval med Lütfi Özköks dikter kommit ut: Drömmen andas i gräset (Balders Förlag). Samlingen presenteras inkännande av Jonas Ellerström. Urvalet dikter utgör en unik och stimulerande läsning. Poetens bildning är omfattande. Hans språk är präglat av surrealistisk uppfinningsrikedom som tumlar omkring på en svensk lekplats.

    Diktsamlingen och dess fotografier omfattar bland många diktare också de nära vännerna Samuel Beckett och René Char. Här presenteras vi än en gång för de stora turkiska diktarna,

Nazim Hikmet och Orhan Veli som han översatt till svenska.

Lütfi blandar sina dikter med poetiska meddelanden till sina vänner och kolleger i världen. Han anger sin egen position som främling var han än befinner sig. Dikterna äger ju också saknadens och avståndets nostalgi men förlorar aldrig den poetiska distansen. Det personliga språket som fötts under hans många resor, inte minst i litteraturen, har mognat i den älskade hustrun Anne-Maries närhet. Den fantasifulla humorn ger hans dikter en säregen exotisk prägling av ett intensivt meningsfullt liv. Dikterna bär evighetens korta maning: ”A bientôt, mon ami!” ”Vi ses igen min vän”!

    Lütfi Özköks dikter öppnar låsta dörrar. Hans kod är: Människan. Hans lust och längtan: Att uppenbara. Hans strävan: Att bära fram sin insikt ur levandets smärtsamma djup.

”Vad är det du söker sedan så många år

detta hemligstämplade landskap

bakom drömmens bakgårdar?”

En viktig resa väntar oss. Det brådskar. ”A bientôt, mon ami!”

Sun Axelsson

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet