Aftonbladet
Dagens namn: Abraham
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Årets bästa böcker

Årets bästa julklapp är som vanligt en bok. Men vilken? Aftonbladets litteratur-

kritiker väljer ur årets rika bokutgivning. Fortsättning följer i morgon.

Olle Svenning väljer Anders Isakssons biografi om Per Albin Hansson som sin favorit.   Olle Svenning väljer Anders Isakssons biografi om Per Albin Hansson som sin favorit.

    När det dåliga samvetet smyger sig på efter skinka, korv, köttbullar, sylta, gröt, nubbe, öl, vin och efter att vi bytt klappar för tusentals kronor - behövs dikt. Och inte vilken dikt som helst utan feministisk arbetardikt i Helene Rådbergs bok Jag hämtar mitt landskap hem (W&W). Det är årets julklapp - rungande friska dikter om att vara kvinna från bruksorten, om att vara kvinna i offentlig sektor, om att vara kvinna (och arbetarklass!) under 1900-talet, helt enkelt.

Dikter som träffar hårt i den stinna julbuken!

Pelle Andersson

    Hackerfanzinet 020 Knulla Döden utkom i åtta nummer mellan 1995 och 1997. Nu har nystartade Demon Box Prints (www.demonbox.com) gett ut hela samlingen i faksimil. Känn trycket av speedade svenska hackers som inte bara angriper datorer utan även språket, litteraturen och politiken utan hämningar.

Även för den som inte fattar ett skit smäller det till ordentligt vid läsningen. Aggressiva urspårningar, blytung satir, tips om olagligheter: här överräcks med ungdomens utvakade, nikotingula, snedtända, spröda händer som en gåva just det som gör att jag inte kan välja någon annan bok än denna att köra upp i julens arsel: liv.

CM Edenborg

    Per Albin står som gipsbyst på min bokhylla. Han har en lagerkrans runt sin kala hjässa. Bysten har följt mig som ett arv genom livet, precis som myterna om Per Albin själv.

Anders Isaksson har i sin väldiga biografi - Per Albin IV: Landsfadern (W&W) - satt traditionen i fråga, vänt och vridit på hjälten, på hans lilla värld och stora. Många gånger har jag som läsare velat göra motstånd mot Isaksson. Blivit provocerad, förbannad men ofta försonad. Sista delen är starkast. Skarp i analysen av den nödvändiga politiken under kriget och medkännande under statsministerns sista, sorgsna dagar. Isaksson förmänskligar Per Albin-bysten.

Olle Svenning

    Andrea Camilleris Vattnets form (Fischer & Co). Bakom den poetiska titeln ryms en klassisk kriminalroman av bästa sorten. Morden är inte fler än att man kan hålla reda på dem. Miljön är Sicilien, och samtidigt som man följer den överraskande handlingen lär man sig mycket om siciliansk kultur och om maffian före Sopranos.

Ingamaj Beck

 

    Mikael Niemi, Populärmusik från Vittula (Norstedts). Den där komiska romanen om Pajala och det svensk-finska folklynnet vi alla väntat på. Första gången på 20 år jag skrattat förtjust åt en svensk bok!

Göran Hägg

 

    I en novell av Ray Bradbury jag läste som tonåring åker en man på tidssafari till jura eller krita. Tidsturisterna går på en smal spång, utlagd på marken, de får se men inte röra. Mannen halkar, kliver snett och råkar ha ihjäl en liten gul fjäril. När han kommer hem har en av bokstäverna förändrats i en reklamskylt på höghusväggen mittemot hans kontor.

I Lars Jakobsons I den röda damens slott (Bonniers) återfinner jag Bradburys lösa plankor, och det där fladdrande gula, tillfälliga livet som ändå innehåller alla möjliga liv, all tänkbar salighet. Romanen spinner kring en annan historia av Bradbury, Invasion på Mars och är ett slags lågmäld barndomssafari och historierevision, Bradburycover och sorgesång i ett. En fin klapp för tankeresenärer.

Pia Bergström-Edwards

    Till min vän Björn vill jag ge en pocketversion av Nina Björcks Sireners sång. Tankar kring modernitet och kön. Under hösten har jag i små portioner avnjutit denna lidelsefulla och samtidigt urintelligenta text. Recensionerna gav ett avskräckande intryck av stel intellektualitet och känslomässig kyla. Fullständigt missvisande! Björck följer kvinnlighetens osynliggörande från modernitetens karta genom världslitteraturen från Odyssén till Faust, Madame Bovary och Breaking the waves.

Hur ser modernitetens människobild ut och vad blir kvinnans plats i ett projekt som domineras av dominans och underordning? Nina Björck driver dessa frågor med en furiös intellektuell kraft som gör boken till en verklig rysare.

Maria Bergom-Larsson

    Rolf Johanssons böcker blir till synes allt tunnare, väntetiden från den ena till den andra allt längre. Efter de storartade 80-talsromanerna där språklösa människor skänktes ett språk som kan göra vilken akademiledamot som helst avundsjuk, är nu tillvarons villkor i sig mottagaren av ett språk. Höstens bok, Samtal med Gud om skapelsens brister (Bonniers), låter den persiska sagogenren innesluta det levda och olevda livet, eller rättare utesluta det som inte låter sig utsägas.

Som ett elegant överskridande av Willy Kyrklunds litterära modeller och Torgny Lindgrens i kroppen fästade språk framträder Samtal med Gud om skapelsens brister som en text där det flyktiga huggits in i marmor; en vishetens stentavla tillverkad med glimten i ögat.

Claes Wahlin

    Jan Olov Ulléns Kära, kära verklighet - en bok om Anna Rydstedt (Bonniers) som kom i höstas är en av de mest gripande biografierna jag läst.

Hennes liv (1928-1994) - från uppväxten på Öland, över studenttiden i Lund på femtiotalet och åren som folkhögskolelärare i Stockholmstrakten och tillbaka till den öländska barndomsgården i Ventlinge, allt reflekterat mot dikterna i hennes åtta diktsamlingar - skildras med den verklige vännens varsamhet, ömhet och klara insikt. Jan Olov Ullén har porträtterat en människa, en poet, som är oerhört rädd och uppfylld av smärta men samtidigt en av de modigare och djärvare i samtidslitteraturen.

Arne Johnsson

    Julklappar skall vara både hårda och stora. Vad kan då vara bättre att ge bort än Finlands svenska litteraturhistoria - Andra delen: 1900-talet (Atlantis). Den handlar ju inte om ett främmande land utan om en provins av vår egen kultur.

Här hittar man bakgrund och sammanhang till några av det gångna seklets rikaste författarskap, förkroppsligade av namn som Edith Södergran, Gunnar Björling, Tove Jansson och Märta Tikkanen. Man påminns om att ett språk är mer än gemensamma ord. Många av de behandlade författarna har inte bara talat med en annan accent, de har ofta också stått för en mer universell livssyn. Att denna litteraturhistoria dessutom är en av årets vackraste böcker gör inte saken sämre.

Torsten Kälvemark

Pelle Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet