Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

...och här är fler julklappar

    Årets julklapp - en bok. I dag fortsätter Aftonbladets litteraturkritiker att välja var sin favorit ur årets utgivning.

    Inte är det många böcker om musik som går att hänga i julgranen. Men här är en, en verklig raritet i den klingande litteraturen: Ian MacDonalds En revolution i huvudet (Ejeby förlag). I härlig översättning dessutom med tajmning och sinne för kantslag på virvelkaggar och ostämda Höffnergitarrer, som nu finns i pocket. MacDonalds gehör imponerar. Han ställer sig frågan om den respektlösa sextiotalsatmosfärens "fizzy electrical storm" hade kunnat skapa ett bättre fenomen än just Beatles.

Nej. Beatles är ett unikum. Faktiskt den enda, evigt unga pop-rock-grupp som lyckats vrida klockan tillbaka.

Mikael Strömberg

    Så lätt att hålla med om att den går för långt men på vägen från det sekteristiska Midnattsuniversitetet till den slutliga askesen styrker de kompromisslösa kvinnorna i Anja Snellmans Rädslans geografi (Norstedts) inte bara den värsta bilden av ensamt hämnande Ninjafeminism utan startar framför allt ett sjuhelvetes genomtänkt ras kring alla våra tryggt inrotade föreställningar om vad som är givet, naturligt och jämställt när det gäller män och kvinnor..

Barbro Westling

 

    Anils skugga heter Michael Ondaatjes nya roman, en bok som tyvärr hamnat i skuggan. Men Anils skugga (Albert Bonniers förlag, översättning Thomas Preis) är väl värd att dras fram i ljuset. Här återvänder Ondaatje till sitt forna hemland, det oroliga och krigshärjade Sri Lanka.

I centrum av berättelsen står Anil Tissera, rättsmedicinsk expert som på FN:s uppdrag ska undersöka vem som ligger bakom de senaste årens försvinnanden och mord. Till sin hjälp har hon Sarath, en arkeolog utsedd av regeringen. Kring dessa människor väver Ondaatje en berättelse som förenar spänningen hos en thriller och sakligheten i en dokumentär..

Anders Paulrud

 

    Bara ur det enskilda, särskilda, kan det allmängiltiga, det universella växa och födas och förvandlas till språk. Poesin kan vara hur privat som helst, den kan till och med förmedla krogskvaller om vem som är skyldig vem pengar, vem som ådragit sig vilken skamlig sjukdom av vem.

Som hos Catullus och Martialis - Eva Ribichs Du är den ende mitt hjärta har velat (Albert Bonniers förlag) dras vi med in i ett isande, brinnande drama som vi i varje ord, varje pausering, varje frånvänt mumlande vet är levt och sant: vi är DÄR.

Ribichs tunna lilla bok väger tyngre än alla lärda, allusionsmättade och obegrip-lighetsstolta mödor tillsammans..

Ragnar Strömberg

 

    Hög stil, grå vardag. Mystik klockan sex på morgonen när barnen vaknar. Frukostfrallan som nattvardsbröd. En tillvaro "med alfabetet sjungande i kroppen".

Så är det hos poeten Kristian Lundberg, en av dem som för den kristna traditionen vidare i svensk litteratur. Det är inte gulligt som hos den unga Ylva Eggehorn. Det är på farligaste allvar. Han laddar de enkla orden tills de betyder allt och ingenting. Resultatet är en underbar monotoni som hos Arvo Pärt.

Det blev två böcker i år. Romanen kan vi glömma, men diktsamlingen Allt och denna lycka av ingenting (Symposion) bekräftar hans ställning som en av de främsta poeterna i dag. .

Magnus Ringgren

 

    Bland alla tänkare beundrar jag dem mest som förmår uttrycka sin tanke i bilder. En sålunda uttryckt tanke förmår som ingen annan ockupera läsaren (betraktaren). Den gör sig oumbärlig om dagen i ensamhetens dialoger, liksom i samtalens. Men den uppträder också i nattens drömmar som ett slags glödande gåtor och prövningar.

En sådan tankebild har förföljt och upptagit mig mer än andra under året. Den går ut på att dikten förhåller sig till universum, som näthinnan till ögat, och formuleras på olika vis i den danska poeten Inger Christensens essäsamling Hemmelighetdstilstanden (Gyldendal). Jag kan varken vederlägga eller bekräfta den. Kan ni?.

Magnus William-Olsson

 

    I Karl Marx - en biografi (Norstedts) har den unge engelsmannen Francis Wheen skurit bort det ortodoxa dödköttet kring Marx och frilagt en högst levande och temperamentsfull 1800-talsintellektuell som såg sin tids misär och dess orsaker.

Också det samtida London där Marx levde sprudlar av liv. En industrialismens hjärtpunkt, larmande och bullrande.

Fräckt, roligt, medryckande. En röd julklapp..

Nils Granberg

 

    "Slut på länstolsfeminismen och fram för destruktionsfeminism", skrev de finska tidningarna när Anja Snellmans bok, Rädslans geografi (Norstedts, översatt från finska av Camilla Frostell) kom ut i hemlandet för fem år sedan och orsakade stort rabalder. Här hos oss har det varit underligt tyst om denna psykologiska thriller om kvinnor som slår tillbaka. Snellman lyckas skildra och analysera manssamhällets våld mot kvinnor på ett nyskapande, humoristiskt, fantasieggande och fanatiskt vis. Författaren går rakt-på-rödbetan, eggar, hetsar och uppmanar läsaren. Samtidigt innehåller denna tjocka roman också en strålande utvecklingsskildring av flicka-blir-kvinna i sextiotalets Finland, där tidens välmenande radikalitet skoningslöst granskas..

Anita Goldman

 

    Det finns inga hajar i Tisaren, Paul Soares (Ink förlag).

Fragmentroman. Tisaren är en sjö i Närke, och kanske, möjligen, en sinnebild för "ankdamm". Att sitta på komvux, omdöpt till Los Adultos, och sikta på en etta i matte. Fint porträtt av en sinnessvag mattelärare.

Upprepningar, små variationer, och många små absurda höjdpunkter i en roman om leda och motstånd. Kom den i fjol? Det spelar ingen roll. .

Maja Lundgren

 

    Hundraårsminnet av Karin Boyes födelse har i år uppmärksammats på olika sätt. Boyebilden är fortfarande präg-lad av ett snävt biografiskt perspektiv, men någonting är sakta men säkert på väg att hända. Fram träder i stället Karin Boye som en intellektuell vilken tog aktiv del i sin samtids idédebatt och dessutom var en av de drivande bakom modernismens genombrott i Sverige.

Karin Boyes mest formellt djärva roman Kris från 1934 finns nu i pocket (Bonniers Delfinserien). Sobert formgiven är den en vacker julklapp för en billig penning. En stor eloge till förlaget för den informativa baksidestexten som sätter in romanen i sitt tidssammanhang. "Romanen handlar om den värdekris som Europa befann sig i efter första världskriget." En formulering som ringar in något centralt i Boyes författarskap: den intensiva dialogen med samtida tankeströmningar, särskilt med psykoanalysen..

Camilla Hammarström

 

    Som människa och inte som demon framträder Karl Marx i boken Karl Marx - en biografi (Norstedts) av Francis Wheen. Den fattige tysk-judiske journalisten, invandrare i London, tillbringade åratal som ensam och okänd forskare på British Museum.

Här skildras han närgånget med familjebekymmer, sjukdomar och tidigt bortgångna barn, boende i usla hyresrum och med en hustru som lärde känna pantbankerna medan maken skrev om Kapitalet.

Idéerna, skrifterna och de politiska konspirationerna passerar revy.

Författaren har sinne för anekdoter om de är roande och kanske rent av sanna..

Gunnar Fredriksson

 

    Jag undrar om någon skriver vackrare prosa i Sverige i dag än Åke Smedberg. Hans nya bok Hässja (Bonniers) består av ett femtiotal korta berättelser, som tillsammans formar en roman om författarens barndom i det i dag saligen avsomnade Småbrukar-Sverige. Människorna, arbetet, miljön växer fram ur denna rytmiskt och klangligt fint avstämda prosa. Svärtan från Smedbergs tidigare böcker är nedtonad, och här doftar hö, svett, hästgödsel och längtan såväl bort som hem. Läs den långsamt och njut!.

Lennart Bromander

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet