Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Aptit på orden

    Språket är ett av Camilla Hammarströms sinnen, och det blandar sig ständigt i vad de andra sinnena har för sig. De lagar mat tillsammans, och språket blandar sig i själva peristaltiken. Språket beskriver inte bara världen, det förnimmer den, knådar den, kluddar med den, smälter den. "Begränsningar? Inga begränsningar."

Hon är alltså språksensualist, och hon har tidigare ofta legat nära den konkretistiska poesin. Det draget är inte fullt så tydligt i den nya boken Rörelser. Här finns världen lite mera i sin egen rätt, inte bara som en näringslösning för språkspel att växa i som hos konkretisterna. Detta innebär också att hon är något mera "begriplig" än förr - om nu det skulle ha nån som helst betydelse.

 

    Det mesta är tumult, kalabalik och palaver. Hon vistas i "de dåligt tyglade områdena" där språket och världen inte riktigt har rensats ut från varandra ännu. Ingenting verkar vara färdigt ännu. Sällsamma ting händer, och det sjunger av vokalljud om versen som från en spänd wire:

"Vi letade förgäves efter de gömda kropparna. Skopor av ljus forslade oss mot mitten. I förhängets veck var mörka ansikten. Vi hade tänkt oss en stor teater för det som rörde sig där nere. Det som singlade genom allt likt fallande grenar. Det som låg i högen bland avgnagda ben och andra matrester, det som bundits hårt till marken av beslutsamma nävar. Ingen av oss tänker låta någon komma ända fram till det som rörts av våra händer. Det vi frambringat blåser runt på platsen från alla håll."

 

    I den tredje och sista sviten i Rörelser har hon låtit sitt språk rinna utmed de blanka sidorna. Bara några få ord har fäst. Eller bara några få ord har blivit kvar när hon strukit bort det som en gång täckte sidorna. Tekniken är svår - slumpmåleri med ord - men Camilla Hammarström bemästrar också den.

Överhuvud är detta en samling med mycket stark integritet och originalitet. När det kvinnliga avantgardets första led - Ann Jäderlund, Katarina Frostenson och andra - fastnat i manér har Camilla Hammarström kvar sin aptit på ord och ting: "Du betäcker allt med ditt sinne."

Magnus Ringgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet