Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Stryknin för kulturen!

    Jag har fått ett upprop för tidskriften Boken. Kulturrådet har höjt anslaget till tidskriften 00-tal från 400 000 om året till 500 000 och samtidigt sänkt anslaget till Boken från 200 000 till 150 000. Nå, värderingarna bakom det beslutet är mig pinsamt tydliga. 00-tal tillhör Kulturrådets kultiverade vänkrets. Boken däremot är glansig med fyrfärgstryck och dess redaktion finns ute i den skånska provinsen.

Med värderingarna kan det dock vara hur som haver. Avgörande är att kulturbyråkratin beslutat säkra tillvaron för 00-tal och samtidigt öppna för att Boken kan gå i graven.

Alltså skriver jag mitt namn under uppropet som vädjar till Kulturrådets goda hjärta. Men jag gör det mot bättre vetande.

Ty nu går Folket i Bild/Kulturfront in på sin trettioförsta årgång. (Trettioandra om man räknar med provnumret.) Hur kommer detta sig? Hur kan FiB/K fortsätta i ett kärvt, av taförsamhetens marknadsekonomi bestämt, kulturklimat där så många gått - och går - under?

Det beror på att ingen kulturbyråkrati har kunnat påverka dess existens i någon riktning då den konsekvent vägrat ta tidskriftsstöd. Den har enbart sina läsare, medlemmar och medarbetare att lita på. De har under alla år ställt upp. Men inte bara i allmänhet och på idéerna, på FiB/K:s paroller och inriktning utan just för att FiB/K helt står på allas våra egna fötter har vi gjort det i handling. Arbetat frivilligt. Gett pengar.

 

    Samhälleliga kulturinsatser är inte i sig skadliga. Tvärtom, bibliotek till exempel är nödvändiga. De tjänar folket. Dit behövs pengar. Mycket pengar.

Men tidskriftsstöd och liknande är enbart av ondo. Stryknin för kulturen!

Egentligen ropar nu Boken till Kulturrådet inför sin kommande undergång som Döbeln vid Jutas:

Tänk ut en sats, min herre,

Som gör mig för i morgon sjufalt värre,

Men hjälper mig i dag på mina ben.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet