Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vad är Zidane mot Sedan?

Foto: Anders Deros

    Zidane utsågs till världens bäste fotbollsspelare, Figo fick priset som Europas bäste. Välkända, stenrika och storartade. Absoluta motsatser till årets fotbollsklubb, C S Sedan, som ligger i ligatoppen i världens främsta fotbollsland, Frankrike.

Historieintresserade känner till den lilla staden Sedan, alltid mitt i vägen för de stora, barbariska tysk-franska krigen. Bara ett fåtal fotbollsälskare, utanför Frankrike, känner rörelse inför det grön-röda laget från Ardennerna.

Zacharie Noah, som ledde klubben till cupvinst l961, är mest ihågkommen för att han är far till tennisstjärnan Yannick. En annan av Sedans cupvinnare från den tiden, Roger Lemerre, är berömd, fast som franska landslagets coach. Cupsegern förevigades med en lagbild utanför stans stora, rökiga fabrik.

Sedan har knappt 20 000 invånare. Det kommer fler till stadion, den fylls på av belgiska supportrar från andra sidan gränsen. Budgeten räknas till runt 70 miljoner kronor, priset för en fjärdedels storspelare, till exempel Paris Saint-Germains Anelka. Borgmästaren i den lilla fabriksstaden hjälper till med en skatteslant.

”Vildsvinen” kallas klubben och i höst tog de emot stenrika Paris Saint-Germain med dyra spelare från hela världen och pengar från medier, storbolag och den korrupte president Chiracs gamla parisiska skattkista. Vildsvinen attackerade respektlöst och vann med 5–1.

Sedan är det som Degerfors var en gång i tiden. Den lilla bruksorten som kunde besegra fotbollskrämarna.

Heja Sedan, Allez les sangliers!

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet