Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tecknandet av Joyces liv och verk

    Med ett eller annat hypotetiskt undantag bland medeltida chifferböcker eller utläggningar av Kabbala är James Joyces Finnegans Wake förmodligen världens svåraste bok. För att uppskatta den bör man helst vara en liten kommitté bestående av språkvetare och åtminstone en Irlandsexpert. Odysseus räknas väl inte heller till de lättare romanerna, men den är i alla fall möjlig att översätta, även om den i likhet med Porträtt av konstnären som ung eller novellsamlingen Dublinbor förlorar sin språkliga skönhet i varje annan lingvistisk dräkt.

Carl Flint är tecknare, flitigt anlitad av tidningar och tidskrifter. Han har ritat. David Norris föreläser vid Trinity College, Dublin och är aktiv bland Joyce-sällskap. Han står för texten till Joyce - en introduktion, i snitt ett dussin rader per sida.

 

    Man har alltså ritat och berättat om ett av världens svåraste författarskap. Kronologiskt redogörs för det viktigaste i Joyces liv samt redovisas några nycklar till böckerna. Texten är utmärkt. Om man nu bara har detta synnerligen begränsade utrymme för att säga något om Joyce, uppskattningsvis lika mycket som två föreläsningar, så är Norris urval i det närmaste oklanderligt.

Teckningarna, oftast rent illustrativa, någon gång med en poäng, aldrig oumbärliga, har möjligen syftet att säga att Joyces texter helt enkelt besitter ett högt underhållningsvärde; lika roligt som att läsa serier är det att läsa Joyce. Det är en sanning med flera modifikationer, men är det något författarskap som tycks sakna gränser för vad man kan ta sig till med, så är det Joyces.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet