Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ett verk fyllt av slarv

SF- journalens bil på väg genom Filmstadens kända portal, någon gång i slutet av 40-talet.   SF- journalens bil på väg genom Filmstadens kända portal, någon gång i slutet av 40-talet. Foto: FILMSTADEN

    Filmstaden i Råsunda, ägd av Svensk Filmindustri, är klassisk mark för den svens-ka filmen. Den byggdes 1919-20, och ännu tio år senare - framgår det av ett flygfoto - låg den rätt isolerat med skog runtomkring. De stora filmnamnen avlöste varann under decennier som följde. 1970 tog det slut, trodde man. SF flyttade ut. Under tjugo år hyrdes lokalerna ut till bland annat Riksteatern.

I samband med 90-talets ateljébrist återupptogs produktionen i mindre omfattning, så gjordes till exempel Skärgårdsdoktorn där. Nu ska SF flytta tillbaka, och området ska fyllas med kontor och bostäder. Bara de k-märkta husen blir kvar.

Denna 80-åriga historia skildras i en maffig bok, med svensk och engelsk text och bilder från alla de 420 långfilmer och tv-produktioner som gjorts där. Nåja, inte riktigt alla - bild saknas från Helge Hagermans Elddonet från 1951.

 

    Tyvärr är det inte det enda sjabblet i detta ambitiösa bokprojekt. Översättningarna av titlar känns ofta rätt yxiga - 20-talsfilmen Hin och smålänningen får heta Old Nic and the Smalander (!). Ibland saknas helt uppgifter om skådespelare i vissa filmer, ibland blir det fel. Den unge Jan Malmsjö i Arne Mattssons Vita frun har döps om till den åldrade Nils Asther. I gengäld dyker samma Malmsjö upp i Lars-Magnus Lindgrens Kurragömma till en nuna som tillhör Lars Lind. Värsta missen gäller en bild från inspelningen av Smultronstället: Gertrud Fridh och Åke Fridell kallas där Gunnel Broström och Victor Sjöström.

De inledande texterna om personligheter som verkat i Filmstaden verkar skrivna av någon stressad copy med bristfälliga grundkunskaper. Fridolf Rhudins monolog Den ensamma hunden hänförs till Ernst Rolf fast den var skriven av Erik Zetterström, Kar de Mumma. Om Ingrid Bergman sägs att hon efter succén i Casablanca fick en Oscar "för uppföljaren Klockan klämtar för dig". Men det var ingen Casablanca II, utan byggde på en roman av Hemingway.

Den här boken hade varit värd mindre stress plus en korrekturläsare.

Gunder Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet