Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En prövosten för vår mänsklighet?

Michael Nyqvist, Shanti Roney och Jakob Stefansson i   Michael Nyqvist, Shanti Roney och Jakob Stefansson i "Skuggpojkarna". Skuggpojkarna sänds i kväll klockan 20.00 i SVT 2. Foto: JOAKIM STRÖMHOLM/SVT

    Lars Noréns Personkrets 3:1 väckte för två år sedan välförtjänt uppmärksamhet som något väsentligt och nytt i svensk teater. Det dramatiskt välkända och individfixerade på teatern lämnades här för en rad röster från gatan, från alkoholister, psykiskt sjuka, knarkare och horor, i ett mäktigt kollektivt vittnesmål från samhällets botten.

 

Med Skuggpojkarna gick Norén vidare med sitt sociala tema men skildringen av de grova brottslingarna på sluten anstalt innebar samtidigt en fokusering på något betydligt svårare. Män som upprepat har våldtagit och dödat kvinnor och sexuellt förgripit sig på och misshandlat barn är inte vanliga män som utan vidare kan göras allmängiltiga. I Skuggpojkarna räcker förklaringarna och orsakssammanhangen, i termer av störd uppväxt, upplevelse av värdelöshet och psykiatrins misslyckande, heller inte till. Männen ger själva upp försöken att förstå, de kan bara beskriva, hur det var och hur det kändes.

I tv-versionen av Riksteaterns föreställning låter regissören Vibeke Bjelke personerna komma verkligt nära - öga till öga - i närbilder och det säger en del om den genomgående höga kvaliteten på ensemb-lens spel att det tål denna exponering. Det hänger alltså inte på skådespelarna att Skuggpojkarna ändå inte blir övertygande teater. Problemet ligger snarare i texten som först framställer personerna som "mänskliga" och igenkännbara men sedan sviker när det kommer till själva brotten. Personerna "minns inte", det var som om "någon annan" gjort det hemska och brotten förblir något fruktansvärt oåtkomligt. Kanske är det också en sann bild. Men då Noréns människoundersökning på bästa sändningstid på trettondagen kommer in i vardagsrummet blir frågan vad den har för syfte. Är det en prövosten för vår mänsklighet eller för hur mycket fasanfulla vittnesmål vi, genom kulturen, ska förmås härbärgera?

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet