Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Leve långsamheten

Ibland är det trevligt när tiden går långsamt   Ibland är det trevligt när tiden går långsamt "

    Som, antagligen, ett resultat av den långsamhet som är numrets tema dimper förra årets sista nummer av 00TAL ner i vårt hem lagom till nyår. Men den som väntar på något gott ... ja, här satsar en drös begåvningar på att visa att den gamla klyschan är sann. Suzanne Brøgger berättar att hon i lugnet på landet lärt sig brodera tredimensionella fjärilar (det tar tid!) och kan tänka sig att bilda en förening för långsamma människor, vetenskapshistorikern Nils Uddenberg tycker att vi har mer brist på långsiktighet än långsamhet och att splittringen av tiden är värre än kravet på snabbhet.

Etnologiprofessorn Jonas Frykman skriver om Europas Slow Cities, de små hålorna som sätter sniglar på ortsskyltarna och hyllar det långsamma livet, det som ger oss tid att prata, äta, älska ... Samtidigt som det europeiska sammanhanget blir allt mer snabbt och enhetligt förstår människor att chansen att synas är att lyfta fram det lokala: maten, historien, minnesmärkena ... Långsamheten har blivit en snabbt växande rörelse.

Halvt utbrända, jagade av deadlines och redan nerklottrade almanackor, njuter vi så långsamt vi kan av alla kloka texter i 00TAL. Ändå känns det uppiggande med Carl Johan De Geer, som är trött på alla kulturnissars gapande om att långsamhet skulle vara "mera kulturellt liksom": "Är för egen del rädd för att bli lämnad bakom vagnen på efterblivna kartan utan uppdrag utan mening med bara djävla fritid som är det värsta jag vet."

Ps: Ovanstående notiser skrev vi på tre minuter och sjutton sekunder. Men vi är litet långsamma så här efter helgerna.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet