Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Är kön och klass samma sak?

bangs senaste - fyllt med vettigt innehåll.   bangs senaste - fyllt med vettigt innehåll.

    Vad ska komma först, könskampen eller klasskampen? Och går det överhuvudtaget att skilja dem åt? Frågorna ställs i bangs nya nummer, om klass och kön.

"Ska en vd:s lön ses som ett utslag av en kapitalistisk ordning eller det faktum att 98 procent av dem är män eller att de är vita/.../om klass och kön är samma sak - kan vi då välja att bara vilja förändra det ena?" skriver Maria Carbin och Katharina Tollin, doktorander i statsvetenskap, och föreslår drastiskt lika lön för alla arbeten.

Johanna Törner, anarkafeminist, beskriver den förfärliga känslan som hon hade på ett stort feministiskt möte hon bjudits in till. Att som kvinna från arbetarklass sitta och tänka högt i storgrupp med 40 kvinnliga akademiker som mer eller mindre inkompetensförklarade arbetarklassen.

 

    Kvinnor definieras utifrån sitt kön, män utifrån sin klassidentitet. "Hur ofta får vi veta något om kvinnors klassidentitet och kvinnors resande mellan olika klasser?" undrar Sara Stridsberg. (Just det. När hörde man senast en kvinna kokettera med sin arbetarklassbakgrund?) Länge trodde hon att det var hennes pappa som gett henne klasstillhörigheten. Mamma och mormor var kvinnor, punkt.

Manijeh Riazi från Iran föddes in i överklassen. "Osynliga händer" (underklassen) skötte om henne. När hon kom till Sverige föll hon ner i underklassen över en natt. Som invandrare och kvinna.

Det är ett starkt nummer med många lysande artiklar och en massa ruggig statistik: arbetarkvinnor har mest sömnproblem. 32 procent av de ensamstående mammorna tvingas söka socialbidrag. Ensamma mamman löper 70 procent större risk att dö i förtid än den som är sambo. 70 procent av ledamötena i Europaparlamentet är män. 15 av 20 EU-kommissionärer är män. 80 procent i EU:s ministerråd är män. Genomsnittslönen för LO-kvinnorna är 196 000 kronor, genomsnittslönen för Saco-männen är 373 000 kronor"

 

    Enda att klaga på är den röriga och ineffektiva grafiska formen. I år fyller bang tio år och lovar ett extra tjockt jubileumsnummer lagom till 8 mars. Vågar man föreslå att tidningen ger sig själv en ansiktslyftning i present?

Hanna Richter
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet