Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bara ett litet symboliskt offer"

Pappa Mitterand vänder sig i sin grav   Pappa Mitterand vänder sig i sin grav

    "Papamadit" (pappa har sagt mig) kallas han, Jean-Christophe Mitterrand, olycklig son till förre franske presidenten. Jean-Christophe satt inspärrad i fängelse under jul- och nyårshelgerna, anklagad för illegala vapenaffärer, skattefiffel och annat skojeri.

Han kunde, häromdagen, bli fri mot borgen, men förmådde inte skrapa ihop de nödvändiga fem miljoner francen. Trots att han fått sjutton miljoner och två lyxiga klockor av världens mäktigaste vapenhandlare Pierre Falcone.

En skitsumma, lite dricks helt enkelt, säger experter på illegal vapenhandel. Den angolanska affär Mitterrand underlättade var värd fyra miljarder.

Jean-Christophe är ett obetydligt offer i den gigantiska, närmast maffiastyrda vapenindustrin. Han har främst hållit fram sin välförsedda adressbok. Själva centrum för vapenaffärerna finns i Scottsdale, Arizona. Därifrån sköter Pierre Falcone, vapenindustrins egen Gudfader, affärerna. Falcone, född i Neapel, håller hov för krigsindustrins och politikens härskare. Fraktar dem till Las Vegas för underhållning och casino. Falcone finansierade en betydande del av George W Bushs presidentvalskampanj.

 

    Franska medier berättar hur Falcone tagit över den väldiga slovakiska vapenfabriken ZTS. Krigsfabriken restaurerades och privatiserades efter 1989 och byggde filialer i Colombia, Buenos Aires, Montreal och London.

Falcone allierade sig med den ryske före detta KGB-agenten, skojaren och affärsmannen Arcadi Gaydamak, internationellt efterlyst men med fristat i Israel. Falcone och Gaydamak ordnade vapenförsäljning till Angola, övergivet av Sovjetunionen och i akut behov av vapen för kriget mot Savimbi-klanen. Angola var och är intressant för den internationella affärsvärlden, rik som den sönderfallande staten är på olja, diamanter och andra begärliga råvaror. Franska oljebolaget Elf, känt för sina omfattande korruptionsskandaler, kunde etablera sig i Angola. Vapenhandlarna beredde vägen och franska politiker av alla de slag, särskilt den auktoritäre gaullisten och före detta inrikesministern Charles Pasqua hjälpte till, säkert med goda provisioner.

 

    Pappas pojke har valts ut som en symbolisk skurk, skriver den undersökande journalisten Pierre Péan i Nouvel Observateur.

Falcone och Gaydamak kan fortsätta sina affärer från det flotta kontoret på avenue Kléber, regelbundet besökt av bankirer och affärsmän. Nya marknader för vapenkrämeri har öppnats för dem: Burma och hela det väldiga Kina.

Statsnyttan och geopolitiken förutsätter diskretion. Och någon gång ett litet symboliskt offer. Till det duger Jean-Christophe Mitterrand.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet