Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Attac och kramarna

    Nybildade Attac tycktes för några ögonblick hotat av omfamning till döds. Också gamla fiender skrev ömsinta födelsedagshyllningar. Dagens Nyheter blev inställsam, Månadsjournalen högtidlig och Tommy Hammarström mindes för en gångs skull med stolthet sitt 60-tal.

Lyckligtvis finns Carl B Hamilton, moderata studenter, Sydsvenska Dagbladet och andra renläriga. För dem är Attac hot mot friheten, välfärden och demokratin, dessutom svårt socialistiskt.

EU-parlamentet var ganska nyligen på väg att rösta för Attacs huvudkrav, att införa en Tobinskatt. Förslaget fälldes knappt. Det berodde på att de franska trotskisterna i EU-parlamentet inte ville ha någon Tobinskatt. De ville väl skydda EU mot socialismen.

Någon sorts attack verkar de ha fått på Rapport i söndags afton, då Carl-Johan Westholm, boss för arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, till bilder av brinnande hus och slagskämpar i svarta masker fick säga att om våldsverkarna i Attac skulle ge sig på svenska butiker så" så skulle man kräva ingripanden och skadestånd!

Några sinnessvaga rader i ett pressmeddelande från ett särintresse blev, uppiggat med gamla arkivbilder av andra människor i andra sammanhang, huvudvinkeln i Rapports bevakning av Attacs bildande.

Om någon ansvarig på Rapport vill skriva hit och förklara det stora i den journalistiken är den personen varmt välkommen. Men vill han eller hon bränna ner hela Aftonbladet protesterar vi!

Den tyske utrikesministern Joschka Fischer stod i sin ungdom nära tyska Röda arméfraktionen, han förde dessutom en hård och våldsam kamp mot polisen.

Det är säkert inte meriterna från dessa hängivna kamper mot den förtryckande statsapparaten som fört Fischer till posten som EU-federalisternas författningsexpert och demokratiideolog.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet