Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Dags att lära av historien

Låst i ungdomens världsbild?   Låst i ungdomens världsbild?

    Första gången jag såg Per Ahlmark på tv var han en påläst yngling som ställde intrikata frågor till den gamle kommunistledaren Hilding Hagberg.

Det var i slutet på 50-talet och Hagberg tillhörde dem som trodde att det var Finland som överfallit Sovjetunionen 1939 och att det var ungerska terrorister som gav sig på de ryska ockupationstrupperna 1956.

Nu slår det mig att den gamle partiledaren Ahlmark med åren förvandlats till en liberal variant av Hagberg. Utan jämförelser i övrigt har de samma låsning i ungdomens världsbild, samma oförmåga att tolka vad som verkligen sker i omvärlden.

 

    I DN (3/1) skriver Ahlmark att Israel under hösten "drabbades" av ett lågskaligt krig som dödat många". Han säger att Baraks storsinthet illa lönats av Arafat som svarat med att "utlösa mördande kravaller". Läser man hans text kan man tro att majoriteten av dem som fått betala med sina liv finns på den israeliska sidan.

Visst, ockupationsmakter "drabbas" ofta av lågskaliga krig. Det brukar kallas uppror eller folkresning. "Mördande kravaller" har ofta utlösts mot övermaktens stridsvagnar och raketer. Så har det sett ut de senaste femtio åren. Den som något lärt av historien ser ett mönster också i dagens händelser.

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet