Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Här snackas vettig smörja

 Folk pratar förbi varandra i Joakim Forsbergs noveller, hänger upp sig på småord eller låter tungan löpa utan att tänka sig för. Löst struntprat kan få ödesdigra konsekvenser, och förlupna tankefrön kan leda till språkfilosofiska paradoxer om Guds eventuella godhet.

Det pratas mycket smörja i novellerna, men författaren vet vad han vill med smörjan, här finns en medveten och klok gestaltningsvilja, som inte flaggar med sin närvaro. Tonträffen är betydande i Forsbergs dialoger, och inledningsnovellen Love är noll skulle vara ett briljant underlag till en kortfilm eller en scenisk enaktare. Där seglar en fatal äktenskapskonflikt upp under en tennismatch utan boll, och orsaken är en obetänksam bagatellhandling och ett alltför tveksamt svar.

 

    Den som inte får ordning på orden får heller inte ordning på livet i Forsbergs novellvärldar men inte enbart så. I den längsta novellen, Paket, möter vi i två parallellhistorier ett par syskon, som gjorts livsodugliga av en neurotisk mor och en auktoritär far. Det låter slitet som familjepsykologiskt tema, men Forsbergs sätt att gestalta historien är lika drastiskt som originellt.

Joakim Forsberg har bakom sig två romaner, som båda kändes litet lösa i konturerna, men det gör alltså inte hans nya noveller. Författaren har börjat finna meningsfulla litterära modeller för sitt mycket goda språköra, och det tackar man för som läsare.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet