Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Mördarskola läggs ner

    Strax före jul stängde en av världens mest notoriska förbrytarskolor: Institute for Security Co-operation in the Western Hemisphere i Fort Benning, Georgia, USA.

Under de 54 år skolan existerat har 60 000 militärer från 21 latinamerikanska stater utbildats där - bland dem major D"Aubisson, ledare för dödsskvadronerna i El Salvador, de argentinska diktatorerna Roberto Viola och Leonardo Galtieri, Panamas diktator, senare dömde narkotikahandlaren Manuel Noriega och Bolivias förre diktator Hugo Banzer. Dessutom två av de tre soldater som mördade El Salvadors ärkebiskop Oscar Romero, tio av de tolv officerare som bar ansvaret för massakern på 900 civila i den salvadoranska byn El Mozote, hälften av de 247 officerare som anklagas för svåra brott mot de mänskliga rättigheterna i Colombia och tio av de trettio chilens-ka officerare som Spanien försökt väcka terroriståtal mot.

Efter att regeringen 1996 tvingades medge att skolan lärde ut kriminella metoder har stora demonstrationer ägt rum både framför Vita huset och vid skolan i Georgia. Till slut måste kongressen låta stänga skolan, som emellertid fick ett år på sig att slutföra pågående åtaganden.

... och öppnar i nytt namn

Men även om nedläggningen är en seger för människorätts-aktivisterna är det inte säkert att mycket kommer att ändras. Skolan öppnar igen under nytt namn nu i januari, direkt underställd försvarsministeriet i stället för armén. Carol Richardson, som i tio år protesterat mot skolans existens, meddelar att kampen går vidare, vad än "mördarskolan" väljer att kalla sig.

Mats Deland
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet