Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Rita om kartan

    Kristdemokratiska ungdomsförbundets, KDU:s, ordförande Magnus Berntsson tycker att bara familjer som består av en man och en kvinna (inte ensamstående, inte två män eller två kvinnor) ska få adoptera.

Skälet är att män och kvinnor är födda olika (det exempel han ger är att kvinnor har ”månatliga cykler”, mens alltså, och det har inte män). På grund av den här olikheten uppstår mellan man och kvinna en unik ”komplementär interaktion” som ger en väldigt bra miljö för barn att växa upp i.

Det handlar inte om moralism, vill KDU och Magnus Berntsson säga, utan om fakta.

I senaste numret av Bleck blir han intervjuad av Linna Johansson, den nu tre år gamla tidskriftens skapare, chefredaktör och huvudskribent.

Det är en lysande text.

Med enkla frågor som dyrk slår hon upp dörren till den totala tomheten bakom KDU:s pseudovetenskapliga fasad. Berntsson vrider sig under hennes frågor och försöker förklara men inser själv att han inte kan, att han faller varje gång han försöker.

”Hur länge ska du hålla på?” frågar han till slut och det låter som en vädjan.

 

    Jag märker att jag skrattar högt under läsningen. Jag borde gråta. Jag jublar över Linna Johanssons skicklighet, men borde snarare bli rädd för Magnus Berntssons intellektuella hyckleri och moralistiska våldsamhet.

Vad han ägnar sig åt är trots allt att definiera ut såväl homosexuella som ensamstående föräldrar som bristfälliga: ”Det är ju något som saknas”, säger han.

Om kristdemokraterna offrar homosexuella, ensamma föräldrar och några till för att få ihop en ”normal” familj, visar Petra Östergren att radikalfeministisk teori inte saknar uteslutningsmekanismer den heller i sin definition av ”normalt” våld inom familjen.

 

    Det är män som slår och våldtar och de gör det för att de är män. Så lyder radikalfeminismens analys. Men den förtränger fakta, skriver Östergren. Den bortser från att det finns kvinnor, i lesbiska såväl som heterosexuella förhållanden, som misshandlar och begår sexuella övergrepp.

Radikalfeminismens analys lämnar offren för kvinnors fysiska eller sexuella våld – de allra flesta av dem själva kvinnor eller barn – i mörker. I värsta fall leder det till att offren inte får den hjälp de är berättigade till, skriver Petra Östergren.

Så vad kan vi lära av senaste numret av Bleck? Att om karta och verklighet inte stämmer överens, så ska verkligheten gälla. Rita om kartan.

 

Tommy Bengtsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet