Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

I bödelns huvud

    Ett ganska stort antal mellan- och högstadiebarn, mest flickor, har blivit mobbade i romaner och noveller på senare år, både i ungdoms- och vuxenböcker. Knappast någon har dock skildrat mobbningen så grymt och obarmhärtigt som Birgit Häggkvist i Försöksråttan, titelberättelse i novellsamlingen med samma namn.

Det är initiativtagaren till mobbningen som för ordet och med solklar logik förklarar för läsaren, hur hon går till väga, hur de psykologiska mekanismerna fungerar både hos offret och hos hennes plågoandar. Själv håller hon bara i trådarna, besatt av sitt förakt för svaghet, som hon också förmedlar både till sina tjänstvilliga underhuggare och till offret. Själv nöjer hon sig med att sätta slutpunkten, att slå ihjäl den äckligt svaga flicka som försöker behålla sin värdighet genom att inte låtsas om tortyren.

Händelseutvecklingen på slutet bär starka likheter med mordet på Jonny Hron, och Birgit Häggkvists kyligt övertygande demonstration av hur offret hellre går i döden än erkänner sig som offer är direkt uppskakande.

 

    Titelberättelsen upptar de avslutande två tredjedelarna av boken, men de tre kortare noveller som inleder, handlar också om mer eller mindre subtila former av mobbning. Det är ett tema som förvisso ligger i tiden på ett korrekt vis, men det finns ingen sentimentalitet, patetik, upprördhet, pedagogisk beskäftighet eller anpassningsvilja hos Birgit Häggkvist. Hon är nyktert skoningslös i sina avslöjanden och renodlanden av de grumliga bödels- och offersinstinkter de flesta av oss, kanske alla, går och bär på.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet