Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

krigets grymma facit

Störta Djävulen? Nej, USA:s krig mot Irak handlade om något helt annat.   Störta Djävulen? Nej, USA:s krig mot Irak handlade om något helt annat. Foto: AP

    För tio år sedan svepte Ökenstormen fram över Irak med löften om att störta Djävulen och befria de tillfångatagna, också i den lilla stenrika oljeoligarkin Kuwait. De mäktigaste av västvärldens megafoner spred det triumferande budskapet: Pax Americana. En ny fri värld. Särskilt samvetsömma pilgrimer företog resan till Israel och slet till sig gasmasker från palestinska barn.

Några röster vågade ställa frågor om det stora Korståget, Maj Wechselmann till exempel. I kväll visas hennes film Ett rättfärdigt krig (TV4 klockan 19.00). Den gjordes 1992 och har visats runtom i världen. Först nu vågar en svensk kanal sända filmen. Den är partisk och onödigt överslätande i förhållande till den brutala Saddam-diktaturen. Den politiska analysen ersätts av konkreta berättelser om hur kriget ödelagt ett land och dödligt plågar befolkningen. Vattnet som förgiftades och halverade boskapsstammen. El-distributionen som slogs ut och med den allt från avloppsanläggningar till dialysapparater. Barnadödligheten som ökade med 350 procent.

Kanske kan Wechselmanns film godkännas nu, eftersom det går att läsa i krigets grymma facit.

 

    Två oberoende amerikanska journalister, Audfrey Brohy och Gerard Ungermann, avslöjar i sin film Hidden Wars of Desert Storm krigets hyckleri. Ytterst handlade det om USA:s behov av att kontrollera oljan och garantera sin geostrategiska position i området. Vapenhandeln expanderade oerhört, fast den här gången fick inte Saddam, som förr, vara med i budgivningen. Däremot var det aldrig fråga om att störta Djävulen. Han förblir den blodiga garanten för stabilitet. Saddam fick ostörd slå ner de irakiska uppror som USA för ett ögonblick uppmuntrade.

USA och dess vasallstater för, med FN:s välsignelse, krig mot Saddam med hjälp av sanktioner som dödat hundratusentals barn och drivit landet och dess befolkning till misär. Den barbariska embargopolitiken, numera en smula uppmjukad, finns beskriven i dussintals aktuella amerikanska böcker och studier. Den mest betydelsefulla anses vara Sanctioning Saddam: The Politics of Intervention in Iraq ( Sarah Graham-Brown. I.B. Tauris). Hennes oerhörda kritik av sanktionerna (och Saddam-regimen) pekar på det olösliga dilemmat att å ena sidan ekonomiskt strypa ett land med 22 miljoner medborgare och å andra sidan passivt iaktta de fruktansvärda mänskliga följderna av detta: "Vi bryter benen av dem och sedan ger vi dem kryckor."

Den processen, beskriven av Wechselmann, pågår fortfarande och övervakas av Saddam Hussein. Han som skulle virvla bort i Ökenstormen.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet