Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Svar till Bengt Nilsson:

    Nu vet vi iallafall hur det blir som det blir.

Iallafall i vissa böcker. En okunnig amatör försöker med hjälp av uppslagsbok tota till en skolbok i ämnet! Och läser därvid fel. Något ”kelternas rike” har aldrig funnits ens i Nationalencyklopedin, lika lite som något germanernas eller slavernas rike. Kelter är en språkgrupp, inget annat. Keltisktalande stammar råkar ha varit utbredda från Mindre Asien till Irland, ovetande om varandras existens.

Nästan ännu värre är när du inte vill tala om katoliker och protestanter för att du inte tycker religion är något man ska bråka om och i stället för in en hemgjord rasistisk förklaring om ”engelsmännens ättlingar”. Många nordirländare är visserligen ättlingar till skotska protestanter. Men många goda iriska katoliker är avkomlingar till engelska invandrare under medeltiden. Och så vidare. Åk till Irland och fråga om folk där anser religionen oviktig!

Irland är bara ett exempel. Hela boken är präglad av den nivån och andan. Den som har den bör kräva att få byta. Tyvärr är det övriga utbudet inte mycket bättre.

Göran Hägg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet