Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Våga vara allvarliga!

Kristofer Lundström, programledare för   Kristofer Lundström, programledare för "Kulturnyheterna" i SVT. Foto: Andreas Lundberg

    Det är en sak som är gåtfull med det nya aktualitetsprogrammet Kulturnyheterna: att det dröjt så länge. År efter år har vi levt med en pinsam prioritering från programchefernas sida: att tiondelar på Tokyobörsen är viktigare än det samlade kulturlivet.

Nå, bättre sänt än aldrig, som det hette i en gammal radiovits.

Självklart går det inte att bedöma ett program efter en sändning. Det man kan uttrycka förhoppningar om är mixen. Avvägningen mellan nyhetsjakt och fördjupning, mellan Stockholm och landet i övrigt. Och stora världen.

 

    Det man kan hoppas är att det flashiga inte tillåts ta över. Att hela upplägget får underhållnings- och kändisprägel, typ förstasidan på Dagens Nyheter Kultur. Kultur är faktiskt på allvar, också när den är skoj.

Det fanns sådana tendenser i detta första program, med Polarpristagare och rockmusik och ett inslag om den kände tecknaren Joakim Pirinens bok som – om jag fattat rätt – ännu inte kommit ut. Men inte ett ord om finlandssvenske Kjell Westös överlag kritikerrosade, dagsfärska roman.

Inslaget om Moderna museet var dock vasst och bra. Sony-jippot i helgen var ännu mer skandalartat än Coca- Cola-utställningen på 80-talet. Då avgick chefen efter ett tag. Dags för ”the same procedure”, för att tala nuvarande chefens språk. Fast frågan är hur det ska gå till, med en styrelseordförande (Anna-Greta Leijon) som inte tycks ha det minsta emot att låta marknadskrafterna härja obehindrat också på statliga konstmuseer.

Till sist tiden: 19.01 i SVT 2. En anonym tid. Bättre vore att sända det före Aktuellt, och de regionala nyheterna först. Allt samlat, som i Tvåans nyhetstimme.

Gunder Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet