Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Grünewald - charmören

Isaac Grünewald, scenograf och konstnär Isaac Grünewald, scenograf och konstnär Foto: AFTONBLADET
  "Lejonet" av Isaac Grünewald

    Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén dansar tango i en film som gjordes för att lära svenskarna modern dans. Detta nummer inleder dramatikern och regissören Anders Wahlgrens filmporträtt med klipp från första Parisresan 1908 till Grünewalds död 1946. Wahlgrens film ingår i en multimedieutställning på Judiska museet tillsammans med skisser av Grünewalds scenografier från Drottningholms teatermuseum och reklamaffischer av elever från Forsbergs skola. Grünewald är en charmör i bild och ljud, en medial personlighet med vad vi i dag uppskattande kallar stor social intelligens.

Isaac Grünewald behandlas slentrianmässigt som modernist med lysande färger och Sig-rid Hjerténs make, men sista ordet om modernismen är inte sagt med Moderna museets pågående jätteutställning. Där den utställningen blundar för konstnärers vardagsliv visar Judiska museet, på ett meningsfullt sätt, hur en konstnärs liv och verk hänger ihop.

Kosmopoliten Grünewald personifierar modernismen, en medial vägröjare för fransk kultur och konst som uppskattades för sina operascenografier. Genombrottet kom med Simson och Delila 1921, som spelades 91 gånger. Men mediebilden vändes också mot Grünewald. Både regelrätta nazister och konstkolleger avbildade honom som "judisk konstnär", en girig reklamman med stor näsa och bristande fosterlandskärlek som tog bra betalt. Mediehets och judeförföljelse hör till modernismen lika väl som måleri.

Charlotte Bydler
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet