Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hård sjö

Björn Larsson hyllar friheten i farvattnen.   Björn Larsson hyllar friheten i farvattnen. Foto: ULLA MONTAN

    Hur kan detta självplågeri förverkliga en dröm om frihet? Det frågar man sig när man läser Björn Larssons bok om havsseglingar, Från Vredens Kap till Jordens Ände. Larsson har haft framgångar som romanförfattare, inte minst i Frankrike, och han är nu professor i franska i Lund. Men han beskriver sig som vagabond, lösdrivare och nomad i Harry Martinsons anda.

"Människan har bara ett enda liv och det är under detta liv allt ska uträttas", skriver han. "Segelbåten står för mig som den yttersta symbolen för den frihet som kan levas och upplevas utan att det sker på någon annans bekostnad."

Med likasinnade seglar Björn Larsson i keltiska farvatten, Skottland, Irland, Wales, Bretagne. Det finns fint skildrade glimtar om kelterna. Seglingarna är hårda, rena självplågeriet, nära döden-upplevelser stup i ett, storm, kyla, mörker, dimma, sömnbrist, ovisshet om positionen.

Larsson talar om "mandomsprov" och "prestige". Bäst är det att sedan ta en whisky i kajutan när han framgångsrikt nått hamn och kan utbyta erfarenheter med gäster från andra båtar. Egendomligt nog är det bara kvinnor som blir rädda. En kvinna satt efter en hård passage "handlingsförlamad i sittbrunnen" varefter hon började gråta. En seglats var "så hård och ångestfylld att hans fru avskräcktes för vidare segling".

VARFÖR, frågar man sig, utsätter han sig för detta? Ett svar återkommer: FRIHETEN.

 

    Havssegling i hårt väder är ett helvete: båten lever och hoppar, slår med hårda smällar i motsjön, man kan varken äta eller sova, allt blir vått och torkar inte.

Larsson erkänner att vistelsen i en liten båt under sådana förhållanden också kan ses som ett tvång, rena masochismen. Han har känsla för tillvarons mångtydighet.

Jag har varit i flera av de farvatten han beskriver men det var i ett lastfartyg. Larsson berättar till exempel om hur de rundade Land"s End, Cornwalls sydvästspets, i hårt väder. Jag minns när vi kom den vägen och mötte Atlantens väldiga vågor och en sydvästlig kuling ökade.

Jag sa att vi får medvind när vi rundat udden men skepparen muttrade:

- Jo, men blir det för mycket får vi vända stäven mot sjön.

Det gick bra och snart länsade vi undan genom Engels-ka kanalen. Om vi hade sett en liten segelbåt där ute skulle han ha tagit kikaren, betraktat den en stund och sagt:

- De är inte riktigt kloka.

För det är de ju inte och Björn Larsson erkänner det. Han citerar en livräddare (vars liv och pengar dessa seglare faktiskt riskerar).

"Havet", sa livräddningsskepparen, "förlåter inte en människa någonting. Havet tycker inte om människan."

Havet är ont och godtar inte klåpare, det sker bara i land, skrev Joseph Conrad.

Boken är skriven med en fascinerande berättarglädje. Och läsaren får grubbla över frihetens paradoxer.

Gunnar Fredriksson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet