Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Snabbt - och meditativt

BARBRO WESTLING hyllar en rymdresa mot ensamheten

    Någonstans därute går en rymdkapsel med två kosmonauter runt i en evig omloppsbana, samtidigt, i ett vardagsrum i Edinburgh breder känslan av total isolering ut sig mellan makarna då tv:n plötsligt slutar fungera. Egentligen är det häpnadsväckande hur den skotske dramatikern David Greig lyckas göra en så direkt spännande pjäs på det välkända temat om människors svårighet att nå och behålla en djupare kontakt. Men Kosmonautens sista hälsning" har en form, en stilla blandning mellan såpa och centrallyrik, som limmar förväntan vid varje ny scen.

 

    Och många nya scener blir det. I Olav Myrtvedts vackert enkla scenografi svänger fondväggen ideligen ett varv runt och man är snabbt fast i tempot, att snart vilja se hur det går för de andra. Kosmonautens dotter Natasja, med blicken mot pappa däruppe medan hon söker hålla fast den man hon vill ha barn med, Keith, som älskar henne men har frun som väntar därhemma. Åsa Persson går charmigt direkt på rollen som älskbar medan Tom Ahlsell svettigt desperat försöker håller känslorna stången. Hans Vivienne, talpedagogen, som i Petra Brylanders tålmodiga och intressanta gestalt inväntar patientens, intensiva Wallis Grahns, sorgliga kamp med att forma orden.

 

    Regissören Olof Lindqvist har på ett alldeles lysande sätt lyft fram motsatsen till handlingens snabba ryck. En meditativ dragningskraft verkar i föreställningen, i Keith Jarrets magnetiskt monotona pianospel och i att skådespelarna gör dubbla roller. När uppstår kommunikation och vem är det egentligen som talar med vem?

Signaler som skickas och kommunikation som uteblir eller bryts. Det resultat som den ensamme kosmonauten ( Håkan Paaske) till sist rapporterar till sovjetiska folket innan också han lämnar kapseln är att han nått gränsen. Den går helt enkelt vid den totala ensamheten.

Barbro Westling

teater

KOSMONAUTENS SISTA HÄLSNING TILL KVINNAN HAN EN GÅNG ÄLSKADE I DET FORNA SOVJETUNIONEN

av David Greig

Övers: Ulf Peter Hallberg

Regi: Olof Lindqvist

Scenografi: Olav Myrtvedt

I rollerna: Håkan Paaske, Petra Brylander, Åsa Persson, Tom Ahlsell, Wallis Grahn m fl

Scen: Intiman, Malmö Dramatiska Teater

Speltid: 2 tim 45 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet