Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Solsjenitsyns edsvurna

Alexander Solsjenitsyn   Alexander Solsjenitsyn Foto: AP

    När Solsjenitsyn skrev En kalv med eken stångades var ännu kommunismen orubbad i Ryssland. Det var många namn och förhållanden som måste döljas, för att inte hans medhjälpare och rådgivare skulle drabbas. Efter Sovjetunionens fall kunde hela bilden klarna. 1995 kom en andra del till En kalv... där han berättade allt. Den finns nu i en noggrant kommenterad engelsk översättning under titeln Invisible Allies (Counterpoint, Washington DC).

Solsjenitsyn är som alltid en överväldigande berättare. Enkelt, klart, kraftfullt och i rask takt träder en dramatisk historia fram, som står fullt i nivå med vad han skönlitterärt har skildrat. Redan i koncentrationslägret memorerade han litterära verk, och i förvisningen började han skriva. De första han invigde i sin diktnings hemlighet var några få andra förvisade, bland dem ett judiskt läkarpar. Hela tiden var KGB honom på spåren. Manuskripten fick döljas, mikrofilmas, grävas ner och i kritiska situationer brännas. Om någonsin träder här diktens omvälvande kraft fram i dessa tidiga erfarenheter. Redan som en hemlighet är den farlig. Kring Solsjenitsyn fanns till sist en hel stab av medarbetare, en sanningens sammansvärjning mitt i ett totalitärt samhälle.

Betydande delar av Solsjenitsyns verk har tillkommit i Estland. Estniska vänner ställde bostäder till förfogande, där han kunde arbeta på Den första kretsen och Gulagarkipelagen. Två vintrar tillbragte han på en gård utanför Tartu.

Solsjenitsyn höjer sin läsare över det lilla och meningsfattiga. I hans händer blir tillvaron stor, kampfylld och viktig, framförallt i diktens gestalt.

Christian Braw
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet