Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Autentiskt - utan bondfångarknep

Jerker Virdborg.   Jerker Virdborg. Foto: CATO LEIN

    En riktigt god berättare bör kunna ge en utförlig skildring av ett alldagligt möte mellan två alldagliga människor på ett sådant vis, att läsaren omöjligen kan släppa boken förrän historien är slut. Det är svårt, många bra författare kan det inte utan kompenserar bristen genom att mätta texten på annat sätt.

Debutanten Jerker Virdborg verkar dock ha just den där elementära berättartalangen att omedelbart fånga läsaren utan att man inte riktigt förstår hur det gått till. Virdborg använder inga bondfångarknep i sina noveller, tvärtom smyger han in just de rätta detaljerna för att läsaren snabbt ska kunna åskådliggöra en situation för sig, och han kan indirekt men ändå med skärpa ge gestalt åt en stark psykologisk laddning mellan ett par människor. Det är därför man sitter där och nervöst vänder blad. Alla repliker känns dessutom fullkomligt autentiska.

 

    Samtliga sju noveller i Landhöjning två centimeter per natt är inte perfekta, en historia som Vårat ställe, om en maktkamp mellan badande tonåringar, är visserligen mycket välskriven men något för trivial och förutsägbar. Samlingens första och sista noveller är däremot verkliga pärlor av exakt berättarkonst. I den första, Måndag morgon: Middelkerke, ger Virdborg på ett absolut originellt vis en etsande skarp bild av ett far och son-förhållande på väg mot katastrofen. Den sista, Henry Linda Irene, om en ung gosse, som är ensam i sin flickväns föräldrahem, har i stället åter en mycket förutsägbar uppbyggnad, men det är en fröjd att se med vilken virtuositet Jerker Virdborg nyttjar just den där förutsägbarheten för att grilla läsaren.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet